Över 200 anmälningar om Bitcoin-utpressning med hjälp av läckta lösenord

Polisen meddelar att de fått över 200 anmälningar om utpressning i höst. I e-postmeddelanden påstår avsändaren ha känsligt bildmaterial.

Brottslingar kräver Bitcoin för att inte sprida känsligt material som de påstår sig ha kommit över, skriver Polisen i ett pressmeddelande. I höst har det redan gjorts över 200 anmälningar om e-postmeddelanden där avsändaren påstår sig ha kommit över känsligt video- och bildmaterial av offret.

– Det verkar vara ett internationellt fenomen, men vi har ännu inte information om vem som ligger bakom meddelandena. Största delen av mejlen är på engelska, men en del är skrivna på knagglig finska, säger kommissarie Timo Piironen vid Centralkriminalpolisens Cyberbrottscentrum.

I mejlen påstås brottslingarna ha utnyttjat webbkameran för att filma personen när den besökt sidor för vuxenunderhållning. Ofta har också mejlet innehållit ett lösenord som använts av offret och som enligt Polisen antagligen läckt under dataintrång. Enligt Polisen är det viktigt att inte betala lösensumman utan göra en noggrann anmälan till Polisen.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning