Över 20 svenska kommuner vill förbjuda tiggeri

I enkät svarar 24 kommuner att de vill göra som Vellinge och införa lokala förbud mot tiggeri. Arkivbild. Bild: TT / Björn Lindgren

Flera kommuner kan göra som skånska Vellinge och införa lokala tiggeriförbud. I en enkät gjord av Dagens Samhälle svarar 24 svenska kommunstyrelseordförande – varav 22 är moderater – att de vill förbjuda tiggeri i kommunen.

– Tiggeri är inte ett jättestort problem i Österåker. Vi har tiggeri på ungefär fem platser, där det sitter en person på varje ställe. Men vi tycker att det här är en principsak, säger moderaten Michaela Fletcher, kommunstyrelsens ordförande i Österåker, till Dagens Samhälle.

Tidningen skickade frågan till Sveriges samtliga 290 kommuner och fick 162 svar (varav ett från Vellinge). Utöver Moderatpolitikerna svarade liberalen Torkild Strandberg i Landskrona och socialdemokraten Göran Dahlström i Katrineholm att de vill ha lokala förbud mot tiggeri.

I Centerpartiet är motståndet mot tiggeriförbud starkt i kommunerna. Samtliga 38 centerpartister som svarat i enkäten säger nej.

– Det finns redan lagstiftning som gör att polisen kan ingripa när det ligger organiserad brottslighet bakom tiggeriet. Att arbeta mot den organiserade brottsligheten är viktigare än att hålla på och flytta på människor som tigger, säger centerpartisten Hans-Göran Johansson, före detta polis och numera kommunstyrelsens ordförande i Värnamo.

I följande svenska kommuner har kommunstyrelsens ordförande svarat att man vill införa ett lokalt tiggeriförbud:

Burlöv

Danderyd

Ekerö

Essunga

Grästorp

Håbo

Höganäs

Katrineholm

Kungsbacka

Kävlinge

Landskrona

Mariestad

Sigtuna

Sotenäs

Staffanstorp

Sölvesborg (kommunstyrelsens vice ordförande Emilie Pilthammar (M) har svarat på enkäten)

Tranås

Trelleborg

Täby

Töreboda

Upplands-Bro

Värmdö

Örkelljunga

Österåker

Källa: Dagens Samhälle

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning