Över 2 miljoner personer ska betala totalt 1,8 miljarder euro i fastighetsskatt

Bild: Lehtikuva/Martti Kainulainen

Förfallodagen för den första raten är på måndag.

Antalet skattepliktiga är i princip lika många som i fjol, men den totala skattesumman 39 miljoner eller 2,2 procent mer än i fjol.

Av alla som betalar fastighetsskatt är 93 procent privatpersoner, men 70 procent av totalbeloppet betalas dock av företag och organisationer. Den genomsnittliga fastighetsskatten är 286 euro för privatpersoner och över 8 000 euro för företag och organisationer.

Fastighetsskattens första rat ska betalas senast måndag 3 september. I fjol glömde ungefär en halv miljon personer att betala sin fastighetsskatt i tid. Förseningen orsakade dem nästan 3 miljoner euro i extra kostnader. Skatteförvaltningen skickar en enda betalningspåminnelse, och därefter går den obetalda skatten till utsökning.

Betalningsuppgifterna finns på de giroblanketter som kom med posten i våras tillsammans med fastighetsbeskattningsbeslutet. Har man inte kvar sina giroblanketter kan man be om betalningsuppgifterna via Skatteförvaltningens telefonservice.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00