Söker efter överlevande i jordskred i Norge

Nedkylda personer har lyfts från rasmassorna i Gjerdums kommun i Norge. Röda korset och civilförsvaret är inkallat för att hjälpa till med räddningsarbetet. Bild: Fredrik Hagen/Lehtikuva-AFP, Terje Bendiksby/Lehtikuva-AFP

Minst tio personer har skadats och flera hus har förstörts i ett stort jordskred i Ask i Gjerdrums kommun i Norge. Runt 700 människor har evakuerats, men 12 personer har inte lokaliserats, däribland barn. Sverige har skickat en räddningsstyrka för att hjälpa till.

Polisen har ännu inte lokaliserat alla personer i det skreddrabbade området. Sammanlagt 12 personer är fortfarande oredovisade, däribland barn, rapporterar norska TV2.

– Vi håller fortsatt öppet för möjligheten att det är personer som har evakuerat sig själva eller inte anmält sig till polisen, men de kan också vara nere i skredområdet, säger insatsledaren Roger Pettersen.

Sök- och räddningsinsatsen fortsätter trots mörkret. Polisen är hoppfull och säger att man letar efter överlevande – inte omkomna. Minst fjorton bostäder ligger i det hårdast drabbade området. Polisen tror att det kan finnas folk där men räddningsstyrkan kommer bara åt området från luften.

"Förtvivlade människor"

Flera hus ligger nere i en stor krater som jordskredet har orsakat, och några står intill kraterkanten. Enligt Pettersen är skredet fortfarande i rörelse och tre evakuerade hus har rasat under dagen. Det kan ske med flera andra hus, uppger han.

Bild: Hovedredningssentralen

– Vi har fått meddelanden från förtvivlade människor som har ringt polisens nödnummer och sagt att hela huset är i rörelse och att de ligger under takpannor och isolering, sade Pettersen till nyhetsbyrån NTB på förmiddagen.

Statsministern: "Katastrof"

Norges statsminister Erna Solberg säger att hon är imponerad av räddningsinsatsen och hur snabbt den kom igång. Det som oroar henne är de personer i området som ännu inte lokaliserats.

Flera hus har svepts med av ett jordskred i Ask i Gjerdrums kommun, Norge. Bild: Terje Pedersen/TT/NTB

– Jag är överens med polisen om att det här är en katastrof. Troligen är det ett av de största skreden vi har haft och med störst konsekvenser, säger Solberg till NTB.

Norges geotekniska institut har skickat experter till platsen. Både hemvärnet och civilförsvaret har kallats till området och geologer från Norges vatten- och energimyndighet (NVE) kommer att bedöma när det är tryggt att ta sig in till området vid raset.

Artikeln har uppdateras.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Pionjären inom styling

Mer läsning