Över 120 döda i Nicaragua-protester

Protester på gatorna i Masaya i lördags. Bild: TT / AP / Esteban Felix

Minst 121 personer har dödats i protesterna mot Nicaraguas president Daniel Ortegas regering sedan 18 april, enligt landets ledande människorättsgrupp.– Det här är statsterrorism, säger talespersonen Marlin Sierra.

Senast i helgen dödades tio personer när regeringskritiska grupper drabbade samman med säkerhetsstyrkor i staden Masaya, säger Centro Nicaragüense de Derechos Humanos (Cenidh). I går sköts en ung pojke ihjäl vid protester i Granada.

– Det har blivit en massaker, en tragedi, där målet är att utrota unga människor som är kritiska mot regeringen, säger Marlin Sierra.

Organisationen uppger att 1 300 människor har skadats sedan protesterna började i mitten av april.

I Granada gick demonstranter till angrepp mot rådhuset och regeringspartiet Sandinistas partikontor. Båda byggnaderna brändes ned. Dessutom plundrades och brändes många butiker.

Under helgens sammandrabbningar i Masaya slog regimkritikerna tillbaka mot polisen med slangbellor och hemgjorda vapen. I huvudstaden Managua råder i praktiken utegångsförbud nattetid, då få invånare vågar sig ut. Barrikader blockerar motorvägar och andra större vägar. I vissa delar av Nicaragua börjar förråden av drivmedel och andra förnödenheter att sina.

President Daniel Ortega säger att "högergrupper" är ansvariga för våldet och att de är ute efter att terrorisera landet.

Protesterna mot president Daniel Ortega tog fart i mitten på april.

Från början fokuserades missnöjet på en ny pensionsreform, som regeringen sjösatt för att komma till rätta med ett snabbt växande underskott i landets pensionssystem.

De första dagarna dödades minst tio personer i våldsamheterna.

Presidenten drog snabbt tillbaka reformen – som hade inneburit större pensionsinbetalningar och mindre utbetalningar – och erbjöd samtal för att lugna ner stämningen. Men då var det redan försent.

Det hårda svaret från polis och säkerhetsstyrkor, som enligt flera vittnesmål skjutit skarpt mot demonstranter, har bara fått protesterna att växa. Enligt landets ledande människorättsgrupp har över 120 personer dödats och 1 300 skadats sedan i april.

Trots krissamtal i mitten av maj, där katolska biskopar agerat som medlare mellan Ortega och oppositionella grupper, har våldet fortsatt.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning