Över 100 bidrag i haikutävlingen

Bild: Mikael Bobacka

I mången läsare bor en poet. På onsdag morgon inkom bidrag nummer 100 i HBL:s öppna finlandssvenska haikumästerskap.

Tävlingstiden pågår till den 15 oktober, men redan nu kan det konstateras att intresset är stort och att juryn kommer att få ett tufft arbete. Konkurrensen om finalplatserna blir hård.

De flesta skribenter håller sig väl inom ramarna för haiku-definitionen, men tematiskt är variationen stor. Många bidrag anknyter till för haikun typiska naturupplevelser och -iakttagelser. I synnerhet kan man ana den årstid som råder för tillfället, till exempel i detta bidrag:

Akvarellgrå luft,

ögat tar sikte inåt.

Jag andas igen.

Flera läsare har också tagit fasta på jurymedlemmarnas förhoppningar om humor, iakttagelser ur arbetslivet och vardagsspråk. Här ett bidrag från Österbotten:

Va kaalt i luftä.

Löövä prassla tå ha gik.

Snaart snöögar e noo.

Också samhället, samtiden och världspolitiken tränger sig in dikterna. Flera alster berör klimatförändringen, men också den amerikanska presidenten och hans europeiska följare skymtar förbi:

Brexit och Boris

Nästan synonymer nu

sedan kom regnet

Andra refererar till de verkligt stora skeendena:

Och världen skälvde

Xi Jinpingkommunismen

Förvirrade oss

Lita på undertexten!

Flera läsare har bifogat förklarande kommentarer till sina haikuer: en del berättar om dikternas självbiografiska dimensioner, andra redogör för mer eller mindre dolda referenser till nyhetshändelser, historia eller annan litteratur. Någon berättar om betydelsen av udda eller ovanliga ordval.

Juryn påminner om att dikterna behöver stå på egna ben. De kommer inte att bedömas eller publiceras med förklarande tillägg. Men det finns ingen anledning att vara orolig för detta, de allra flest bidrag klarar sig faktiskt utmärkt utan sina förklaringar. De finns nog där de hör hemma: i dikternas undertext.

Flera läsare har frågat om det är tillåtet att skicka in flera bidrag. Svaret är att juryn inte förbjudit det, men att vi hoppas på kvalitet framför kvantitet. Till final går högst ett bidrag per skribent.

Skriv en haiku.

En haiku definierar vi som en treradig dikt med sjutton stavelser – men juryn bejakar regelbrott som kan motiveras med den poetiska friheten. Huvudsaken är att haikun fungerar i sin lilla helhet.

Skicka din haiku samt kontaktinformation till kultur@hbl.fi, eller till HBL Kultur (haikumästerskapen), Pb 217, 00101 Helsingfors.

Senast den 15 oktober vill vi ha din haiku.

HBL:s urvalsjury består av författaren och haikuexperten Robin Valtiala, litteraturredaktör Pia Ingström och kulturchef Fredrik Sonck. De kommer att välja ut 5–10 finalister som publiceras anonymt i tidningen och på HBL.fi den 21 oktober.

Därefter kan alla HBL-läsare rösta på sin favorit på HBL.fi.

Vinnaren tillkännages söndagen den 26 oktober på Helsingfors bokmässa.

Första pris är en sex månaders digital prenumeration på HBL samt två fribiljetter till Svenska Teatern, andra pris är en digital prenumeration på tre månader samt två teaterbiljetter, medan tredjepris är två teaterbiljetter. Fribiljetterna avser Svenska Teaterns egna produktioner och är giltiga inom 2019.

Också förtjänstfulla bidrag som inte går till final kan komma att publiceras.

Lycka till!

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Renoverad funkisbostad inspirerar som härligt stadshem

Mer läsning