Över 10 000 döda i coronautbrottet – högt blodtryck, diabetes och hjärtsjukdom bakom

Sjukvårdsarbetare i skyddsutrustning bär en kista i Laigueglia nordvästra Italien. Bild: AP/TT

Antalet dödsfall i världen som bekräftats vara relaterade till det nya coronaviruset har överstigit 10 000, enligt Reuters sammanställning.

Totalt har drygt 245 000 människor bekräftats smittade med viruset sedan utbrottet startade i Wuhan i Kina i december.

Kina har fortfarande överlägset flest registrerade fall, över 81 000 smittade personer varav hittills drygt 71 000 tillfrisknat. Men Italien är värst drabbat räknat i antalet dödsfall – drygt 3 400 jämfört med omkring 3 250 i Kina.

I riskzonen för att dö av covid-19, den sjukdom viruset ger upphov till, är främst äldre och personer med bakomliggande sjukdomar. Medelåldern bland de döda i 355 undersökta fall i Italien var 80 år, enligt en nyligen publicerad studie från landets hälsomyndighet. Nästan alla, 99 procent, hade bakomliggande sjukdomar där högt blodtryck, diabetes och hjärtsjukdom var de vanligaste.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning