Oväntade gäster på Skansen

Indie. Rasmus Arvidsson är sångare i Avantgardet. Bild: Anton Lernstål

Allsång på Skansen forsätter att rulla på. Den här veckan debuterar Avantgardet i tv-programmet.

Yle TV1 21.00

Avantgardet är indierockbandet från Nybro som 2017 släppte det kritikerhyllade albumet På Östkusten intet nytt och som nu är aktuellt med singlarna "Ut i natten" och "När solen går ner". Här sjunger Rasmus Arvidsson bland annat om att ta sig ur ett destruktivt festande och drogmissbruk, baserat på egna upplevelser.

Att bandet nu kommer att vara en av akterna i säsongens tredje avsnitt av Allsång på Skansen är Rasmus Arvidsson förvånad över.

– Jag vet inte om det någonsin har hänt tidigare att ett indieband utan skivbolag och som kommer från... egentligen ingenstans får vara med här, säger han.

– Samtidigt känns det väldigt naturligt om man tänker på det, om det är någonting som vi förknippas med och någonting som vi skapar med våra fans så är det just allsång.

Bandet har ännu inte bestämt vilken låt de ska välja ur allsångshäftet, men Arvidsson framhåller att det finns många alternativ.

– Vi som håller på med rock och pop på svenska, allt det vilar på musik som har skapats i den genren och är väldigt allsångskompatibla. Oavsett vad vi väljer är jag säker på att det blir någonting som ligger i linje med det vi själva håller på med, säger han.

TT: Vad kommer publiken att få se av er på scenen?

– Vi kommer att göra det vi alltid gör, det finns ingen skillnad för oss om vi står på en scen på en fritidsgård inför två tolvåringar eller om vi står på Sveriges största scen inför miljoner tittare. Vi gör det vi älskar, vi är oss själva, framför allt är vi fruktansvärt mycket i stunden, säger han.

Veckans Allsång på Skansen gästas även av artisten och skådespelaren Markoolio, Felipe Leiva Wenger som ligger bakom rollfiguren Lilla Al-Fadji, operasångerskan Cornelia Beskow och artisten Margaret.

Hälsningar från riksdagen

Politiken möter många utmaningar, inte minst från populistiska och bakåtsträvande rörelser i Finland och i Europa. Jag vill fortsätta som riksdagsledamot och arbeta för en politisk kursändring i värdefrågorna. 15.3.2019 - 15.02