Oväntade beskedet – fyra dagar före ligastarten

Jokerit inleder sin KHL-säsong med en hemmamatch på måndag. Bild: Lehtikuva/Roni Rekomaa

Ryskdrivna KHL levererar en ny överraskning strax före ligastarten.

På lördag rullar KHL i gång – Jokerit möter Kunlun Red Star hemma på måndag. Då erbjuder ligaledningen en kalldusch.

Poängsystemet blir helt annorlunda. I stället för att använda samma system som förut, det vill säga tre poäng för seger under ordinarie speltid, ger en seger bara två poäng.

I den finska ligan ger en seger under ordinarie speltid 3 poäng, seger efter förlängning eller straffar 2 poäng, och förlust efter förlängning eller straffar 1 poäng. Så var det förut också i KHL. Det nya systemet imiterar NHL:s system, där seger alltid ger 2 poäng och förlust efter förlängning eller straffar 1 poäng.

Syftet är att göra ligan jämnare. I NHL har systemet dock fått en hel del kritik – skillnaderna i ligatabellen är till synes små, men i praktiken är det svårt att ta in stora poängskillnader eftersom det aldrig går att få mer än 2 poäng.

KHL planerar också att eventuellt minska antalet lag och ersätta dem med utländska lag. Tanken är att ha en ekonomiskt mer livskraftig liga.

– Vi vill att KHL ska vara en stark liga, såväl ekonomiskt som ute på isen. Vi kommer att ersätta lag. Kanske vi får se fler utländska lag i ligan, vi har förhandlat med ett franskt lag. Förhandlingarna med dem är mer eller mindre konkreta. Vi ser potential i andra länder också. Vi skulle vilja se ett lag från Tyskland, Österrike och Schweiz, säger KHL:s styrelseordförande, Jokerits storägare Gennadij Timtjenko till Sport-Express

Jugra och Lada Togliatti lämnade KHL efter den senaste säsongen och antalet klubbar är nere i 27. Det finns dock lag från Finland, Lettland, Vitryssland, Kina och Slovakien i KHL.

– Vi skulle vilja ha ett tyskt, ett schweiziskt och ett svenskt lag i KHL. Den finska ligan fungerar lika bra nu, trots att Jokerit lämnat, säger ligans grundare Alexandr Medvedev till R-Sport enligt hockeysverige.se.

Champions Hockey League är en rival för KHL då det gäller utvidningen i Europa. Medvedev kan inte låta bli att ge CHL en känga.

– Finska förbundet blev kränkta över Jokerits flytt. De blockade dem från att vara med i Champions Hockey League. Och var är den nu? Vem bryr sig om CHL?

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning