Oväntade beskedet – fyra dagar före ligastarten

Jokerit inleder sin KHL-säsong med en hemmamatch på måndag. Bild: Lehtikuva/Roni Rekomaa

Ryskdrivna KHL levererar en ny överraskning strax före ligastarten.

På lördag rullar KHL i gång – Jokerit möter Kunlun Red Star hemma på måndag. Då erbjuder ligaledningen en kalldusch.

Poängsystemet blir helt annorlunda. I stället för att använda samma system som förut, det vill säga tre poäng för seger under ordinarie speltid, ger en seger bara två poäng.

I den finska ligan ger en seger under ordinarie speltid 3 poäng, seger efter förlängning eller straffar 2 poäng, och förlust efter förlängning eller straffar 1 poäng. Så var det förut också i KHL. Det nya systemet imiterar NHL:s system, där seger alltid ger 2 poäng och förlust efter förlängning eller straffar 1 poäng.

Syftet är att göra ligan jämnare. I NHL har systemet dock fått en hel del kritik – skillnaderna i ligatabellen är till synes små, men i praktiken är det svårt att ta in stora poängskillnader eftersom det aldrig går att få mer än 2 poäng.

KHL planerar också att eventuellt minska antalet lag och ersätta dem med utländska lag. Tanken är att ha en ekonomiskt mer livskraftig liga.

– Vi vill att KHL ska vara en stark liga, såväl ekonomiskt som ute på isen. Vi kommer att ersätta lag. Kanske vi får se fler utländska lag i ligan, vi har förhandlat med ett franskt lag. Förhandlingarna med dem är mer eller mindre konkreta. Vi ser potential i andra länder också. Vi skulle vilja se ett lag från Tyskland, Österrike och Schweiz, säger KHL:s styrelseordförande, Jokerits storägare Gennadij Timtjenko till Sport-Express

Jugra och Lada Togliatti lämnade KHL efter den senaste säsongen och antalet klubbar är nere i 27. Det finns dock lag från Finland, Lettland, Vitryssland, Kina och Slovakien i KHL.

– Vi skulle vilja ha ett tyskt, ett schweiziskt och ett svenskt lag i KHL. Den finska ligan fungerar lika bra nu, trots att Jokerit lämnat, säger ligans grundare Alexandr Medvedev till R-Sport enligt hockeysverige.se.

Champions Hockey League är en rival för KHL då det gäller utvidningen i Europa. Medvedev kan inte låta bli att ge CHL en känga.

– Finska förbundet blev kränkta över Jokerits flytt. De blockade dem från att vara med i Champions Hockey League. Och var är den nu? Vem bryr sig om CHL?

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning