Oväntad materialmix

Grow Light. En bönplanta lever i ljuset från en bärbar dator i Nestori Syrjäläs verk. Bild: Nestori Syrjälä

Nestori Syrjälä, som nyss vann delat första pris i Kiasmas konsttävling, ställer ut på Ham-galleriet.

Nestori Syrjälä

Waiting for the Next Renaissance

Ham-galleriet, Tennispalatset. Till 17.4.2016.

En ödslig stämning råder på Ham-galleriet. Vid första anblicken känns Nestori Syrjäläs utställning nästan torftig. Bilrutor står uppradade som ett slags gravstenar med olika citat inristade. "The doctor who wants to cure me must first cure the whole world", konstaterade Alfred Wolfsohn som traumatiserats av upplevelserna under första världskriget. Nu är det inte krigets fasor som spökar, utan förutsättningarna för mänskligt liv som blir allt osäkrare.

Syrjälä har slängt in vitt skilda material och föremål i sina verk. Ingjutet i hudfärgad gips finns bland annat grönt te, sand från Sahara, pommes frites, ett EU-pass och ett minneskort med en bild av finländsk urskog. De fyra verken i gips har formen av vikter för skivstång. De enskilda delarna må ha liten tyngd, men Syrjäläs verk uttrycker en stor sorg över allt som förgås.

En bönplanta slokar lätt i ljuset från en datorskärm. Den lever, och är bara aningen skrynkligare än veckan före påsk. Jag kan identifiera mig med den.

Synnöve Rabb Konstredaktör

Hälsningar från riksdagen

Politiken möter många utmaningar, inte minst från populistiska och bakåtsträvande rörelser i Finland och i Europa. Jag vill fortsätta som riksdagsledamot och arbeta för en politisk kursändring i värdefrågorna. 15.3.2019 - 15.02