Ovanligt varmt för årstiden: 23,5 grader i Kumo

Än dröjer det tills träden tappar sina löv. Södra Finland har välsignats med sällsynt varmt höstväder i slutet av september i år. Bild: Heikki Saukkomaa/Lehtikuva

Senast på onsdag är det slut på rekordvärmen.

Finland har välsignats med exceptionellt varmt höstväder denna vecka. Det är i synnerhet Egentliga Finland och Satakunta som har gynnats av det varma vädret, uppger väderprognosföretaget Foreca.

– Lördagens varmaste temperatur på 22,9 grader uppmättes i Kumo på lördagen. Så varmt väder är mycket ovanligt den här tiden på året, säger Juha Föhr, jourhavande meteorolog på Foreca.

På söndagseftermiddagen blev det ännu varmare. Meteorologiska institutet meddelade på Twitter att man har uppmätt ett nytt värmerekord i Kumo där väderstationen registrerade en temperatur på 23,5 grader. I Raumo uppmättes en temperatur på 23,3 och i Åbo 22,7 grader på söndagen.

Föhr har i samarbete med Meteorologiska institutet jämfört statistiken från landets väderleksstationer från och med 1959. Enligt Föhr måste man gå tillbaka till 2011 för att hitta motsvarande temperaturer den här tiden på året.

– Den 30 september 2011 uppmättes 22,3 grader på väderleksstationen Harabacka i Borgå, säger Föhr.

Årets indiansommar beror på att det har strömmat in varma luftmassor från Ryssland i kombination med soligt, molnfritt väder och svaga vindar.

– Så varmt som i dag blir det inte i början av nästa vecka, men värmen håller i sig ännu på måndag, åtminstone i sydvästra Finland. I mitten på nästa vecka blir det mulet väder då svalare luftmassor tar över, vilket sänker temperaturerna, säger Föhr.

Lokala regnskurar är också att vänta på olika håll i landet nästa vecka.

Uppdatering 27.9 klockan 20.13: Dagens temperaturer justerades några pinnhål uppåt.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Många vill välja ekologiskt – också hos frisören

Mer läsning