Ovanligt kallt i juni

Senast 2003 var juni-månad lika kall som i år. Bild: HBL-arkiv/Catrin Svenfors

Juni månad var i år svalare än vanligt i hela landet, enligt Meteorologiska institutet.

I medeltal låg temperaturen mellan åtta grader i Norra Lappland och tretton grader i södra och sydvästra Finland.

Även nätterna var ovanligt kalla under första veckan i juni. Till och med i landets södra delar sjönk temperaturen under noll vissa nätter.

Enligt Meteorologiska institutet är junivädret så här svalt i medeltal bara var tionde år. Senast år 2003 var vädret kallare än i år i de nordöstra delarna av landet.

I de mest regniga områdena av landets södra och mellersta delar var regnmängden som mest 100 millimeter, medan man på de torraste områdena inte fick mer än 30 millimeter nederbörd. Månadens regnmängd på de regnigaste områdena var 1,52 gånger större än medeltalet normalt, medan nederbörden på de torrare områdena var hälften av det normala.

Niina Niinimäki vid Meteorolgiska Institutet säger att det kalla vädret beror på att inga varma luftmassor nått Finland. Istället har hela juni präglats av lågtryck och kalla luftströmmar som strömmat ifrån Ishavet i norr.

Vädret förblir svalt

Enligt jourhavande meteorolog Cecilia Karlsson blir även de kommande fyra veckorna svala enligt den senaste långtidsprognosen.

– Enligt den är vädret i juli kallare än normalt i hela Norden, men som vanligt ska man inte lita blint på prognosen. Den kan ännu förändras, kommenterar Karlsson.

För tillfället ser det alltså ut som om lågtrycket och de kalla luftströmmarna fortsätter svepa över vårt land.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning