Färre kör berusade –skärpt polisbevakning under nästa vecka

Polisen effektiviserar övervakningen av rattfylleri särskilt på sommarstugeorter under nästa vecka. På bilden syns en trafikpolis i Helsingfors. Bild: Emmi Korhonen

Unga dricker inte i samma utsträckning som förr. Det syns i olycksfallsstatistiken.

Polisen kommer nästa vecka att effektivera övervakningen av rattfylleri. Under sommaren sker vanligtvis klart fler alkoholrelaterade trafikolyckor än normalt.

– Under semestermånaderna sker många krockar och avkörningar. Flera av dessa beror på alkoholanvändning, säger Heikki Ihalainen, polisinspektör vid Polisstyrelsen.

Att informera om effektiviserad kontroll är ett sätt för polisen att förbygga olyckor.

– Vi vill att folk ska tänka efter en andra gång innan de sätter sig bakom ratten. Om du har druckit alkohol ska du inte köra! Så enkelt är det. Det lönar sig inte ens att köra en kort sträcka, säger Ihalainen.

Men det finns en ljusning i statistiken. I år har det skett ungefär tjugo procent färre alkoholrelaterade olyckor än för ett år sedan.

– Det är fantastiska siffror. En orsak är nog att unga avstår från alkohol. Förr var en typisk rattfyllerist en medelålders man som var rejält berusad. Dessa börjar vara ovanligare. Den nya generationen har blivit smartare, vilket vi nu kan se i statistiken, säger Ihalainen.

Han påminner om att det fortfarande sker olyckor. I juni i år har det skett 161 alkoholrelaterade olyckor. I fjol var siffran 204.

– Varje alkoholrelaterad olycka är självförvållad och totalt onödig.

Polisinrättningarna genomför 30.7–5.8.2018 effektiviserad och synlig övervakning av rattfylleri särskilt på sommarstugeorter i hela landet.

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning