Färre kör berusade –skärpt polisbevakning under nästa vecka

Polisen effektiviserar övervakningen av rattfylleri särskilt på sommarstugeorter under nästa vecka. På bilden syns en trafikpolis i Helsingfors. Bild: Emmi Korhonen

Unga dricker inte i samma utsträckning som förr. Det syns i olycksfallsstatistiken.

Polisen kommer nästa vecka att effektivera övervakningen av rattfylleri. Under sommaren sker vanligtvis klart fler alkoholrelaterade trafikolyckor än normalt.

– Under semestermånaderna sker många krockar och avkörningar. Flera av dessa beror på alkoholanvändning, säger Heikki Ihalainen, polisinspektör vid Polisstyrelsen.

Att informera om effektiviserad kontroll är ett sätt för polisen att förbygga olyckor.

– Vi vill att folk ska tänka efter en andra gång innan de sätter sig bakom ratten. Om du har druckit alkohol ska du inte köra! Så enkelt är det. Det lönar sig inte ens att köra en kort sträcka, säger Ihalainen.

Men det finns en ljusning i statistiken. I år har det skett ungefär tjugo procent färre alkoholrelaterade olyckor än för ett år sedan.

– Det är fantastiska siffror. En orsak är nog att unga avstår från alkohol. Förr var en typisk rattfyllerist en medelålders man som var rejält berusad. Dessa börjar vara ovanligare. Den nya generationen har blivit smartare, vilket vi nu kan se i statistiken, säger Ihalainen.

Han påminner om att det fortfarande sker olyckor. I juni i år har det skett 161 alkoholrelaterade olyckor. I fjol var siffran 204.

– Varje alkoholrelaterad olycka är självförvållad och totalt onödig.

Polisinrättningarna genomför 30.7–5.8.2018 effektiviserad och synlig övervakning av rattfylleri särskilt på sommarstugeorter i hela landet.

Kim Herold: ”Motorsängen hjälper mot snarkningarna”

Musikern Kim Herold, även känd från tv-programmet Selviytyjät, har märkt att en bra säng gör det lättare att återhämta sig och att den till och med förebygger idrottsskador. 5.11.2019 - 14.22

Mer läsning