Ovanlig värmebölja i maj – inträffar en gång per decennium

Från och med början av maj har Finland fått njuta av solsken och värme. Den ovanliga majvärmen beror dels på en anticyklon, dels på en luftmassa som långsamt värmdes upp.

Även om varma dagar förekommer nästan årligen i maj har årets värmebölja varit exceptionellt lång och omfattande, meddelar Meteorologiska institutet.

Högtrycket som hade med sig sommarväder till Centraleuropa i mitten av april förstärktes ytterligare kring den femte maj. Vädret blev soligare och så småningom steg temperaturerna, först i landets västra delar och senare också i öst och norr. Under den kraftiga anticyklonen förekom den första riktigt varma sommardagen den 11 maj och då mättes 25,1 grader i Björneborg.

– Hittills har årets varmaste temperatur mätts den 15 maj i Kimito och på Helsingfors-Vanda flygplats. Då visade termometern 29,1 grader, säger meteorolog Jari Tuovinen vid Meteorologiska institutet.

Allt som allt förekom temperaturer över 25,1 grader i Finland under sju dagar i streck. Också de övriga Nordiska länderna fick njuta av högtrycket.

Vanligtvis inträffar korta två eller tre dagars varma perioder i maj. Motsvarande varma perioder som i år förekommer ungefär en gång per tio år.

Den längsta värmeböljan i maj förekom 2010 då temperaturerna överskred 25,1 grader i nio dagar i streck. Rekordet för högsta antalet varma dagar i maj mättes 1984 då 13 av månadens 31 dagar var riktigt varma.

– Under den inkommande veckan återvänder värmen sannolikt, säger Tuovinen.

Under de närmaste dagarna kan nattfrost förekomma men på dagen stiger temperaturerna till 19–23 grader i landets södra och mellersta delar. Varning för mark- och skogsbränder gäller i hela landet förutom i Lappland.

Bild: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03