Ovanlig och tidig influensasäsong i fjol, i år är man bättre förberedd

Så här ser ett influensavirus ut. De runda cirklarna på A-viruset är förstorade 60 000 gånger. Bild: Lehtikuva/handout/arkiv

Som värst har närmare en miljon finländare varit däckade av den årliga influensan. I fjol gick det så att influensavaccinet saknade skydd mot viruset Yamagata, och därför blev en del sjuka. I år hoppas man att färre får influensan.

Den stora influensasäsongen är inte inledd ännu, men den är här snabbare än man tror.

– Varje år dyker det upp enskilda fall den här tiden på året. Det är folk som varit på utlandsresor. Epidemin inleds vanligtvis först vid årsskiftet eller efter det, säger Eeva Ruotsalainen, biträdande överläkare på Helsingfors universitetscentralsjukhus klinik för infektionssjukdomar.

I fjol inleddes epidemin redan i början av december.

– Det var en högst ovanlig säsong.

Vet man varför influensan grasserade så tidigt på året i fjol?

– När tillräckligt många människor insjuknat i influensan så sprids viruset snabbt.

En influensaepidemi orsakas av A- och B-virus. Fyra vanliga virus heter A (H1N1), A (H3N2), B (Victoria) och B (Yamagata). I fjol innehöll influensavaccinet i vårt nationella vaccinationsprogram två stycken A-virus och ett B-virus. Det som många blev sjuka av i fjol var B-viruset Yamagata som saknades i vaccinet. I år ger vaccinet ett mera omfattande skydd eftersom också B-viruset Yamagata ingår där.

– För första gången har vi ett injektionsvaccin som skyddar mot fyra sorters influensa, två stycken A och två stycken B, säger Ruotsalainen.

Det är svårt att ge några exakta tal på hur många som fick influensan i fjol. Vanligtvis brukar epidemin starta med något av A-virusen, medan B-virusen kommer lite senare på våren.

För att hålla sig frisk är god handhygien och god hostteknik A och O. Fler tips om det här finns i artikeln invid.

– Men vaccinet är trots allt det allra viktigaste åtgärden för att skydda sig mot influensa. Därför skulle det vara oerhört viktigt att befolkningen tar det.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Mångsidiga museiupplevelser lockar till Lahtis

Mer läsning