Ovädret i Italien: Tio döda

Nedfallna träd i Rom efter det kraftiga ovädret som drabbar Italien. Bild: TT/AP/Beatrice Larco

Jordskred, tusentals strömlösa och båtar som spolades upp på land. Italien fortsätter härjas av ett svårt oväder – som skördat nya dödsoffer. Antalet som dött i ovädret är nu tio personer sedan en man hittas död i sjön Levico i norra Italien, rapporterar AFP.

En kvinna omkom när hennes hus drogs med i ett jordskred i regionen Trentino i norra delen av landet. En man i nordöstra Italien dödades av ett fallande träd och en brandman omkom under räddningsarbete i Sydtyrolen. Dessutom dödades en surfare i Adriatiska havet när de starka vindarna slungade honom mot klipporna.

Venedig översvämmat

I måndags tog de kraftiga regnen och vindarna fem liv i Italien, och många rapporteras också skadade. Ovädret har också fått vattnet i kanalstaden Venedig att nå 156 centimeter, vilket är en nivå som bara uppmätts fem gånger tidigare i historien. Under gårdagen fick Sankt Markustorget stängas av sedan det svämmats över av vattenmassor, där ytan som mest nått en och en halv meter över marken.

Genuas flygplats är stängd sedan vindarna fört upp mängder av skräp på landningsbanan. Flygplatsen ska enligt planerna öppna igen under eftermiddagen. Enligt tidnigen La Repubblica är 20 000 människor utan el i regionen Ligurien och guvernör Giovanni Toti beskriver situationen som "mycket svår".

Förstör vägar

På flera håll längst kusten har ovädret och vågorna gjort vägarna ofarbara. Vägen till den populära turistorten Portofino utanför Genua har helt förstörts, och staden går nu endast att nå via båt.

– Jag har aldrig sett något liknande. Havet var rasande, det var helt otroligt, säger borgmästaren Matteo Viacava till La Repubblica.

Flera av landets skolor, bland annat i Rom och Venedig, håller också stängt i dag.

Även i bergstrakterna ställer ovädret till problem. Hundratals bilister och turister har tvingats stanna kvar på hotell i de franska och italienska Alperna sedan kraftiga snöfall blockerat vägarna.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning