Outokumpu rusade på börsen – planerar sälja förlustenhet

Enligt Outokumpus vd Roeland Baan led den europeiska stålindustrin av de amerikanska ståltullarna i fjol. Han efterlyser skyddsåtgärder av EU för att alla marknadsaktörer ska kunna verka på lika villkor. Bild: Outokumpu/Pressbild

Outokumpus aktie steg med 22,5 procent på onsdagen trots en svag delårsrapport. Bolaget överväger sälja en förlustbringande enhet och föreslår en vinstutdelning som är bättre än väntat.

Marknaden för rostfritt stål är krävande, vilket finländska Outokumpu bittert fått erfara. Bolagets leveranser av produkten sjönk under fjärde kvartalet till 458 000 ton jämfört med 534 000 ton ett år tidigare. Orsakerna är bland annat välfyllda lager i USA, ökad stålimport till Europa och en inbromsning i den globala bilindustrin.

Resultatet är en förlust på 15 miljoner euro under kvartalet jämfört med en vinst på 27 miljoner ett år tidigare. Resultatet före skatt stannade på 6 miljoner euro jämfört med 20 miljoner ett år tidigare, medan omsättningen sjönk till 1,4 miljarder euro från 1,6 miljarder 2018. Resultatet per aktie var -0,04 euro jämfört med +0,07 ett år tidigare.

Outokumpu uppger att man undersöker möjligheten att sälja den förlustbringande enheten Long Products, där bland annat stänger och ståltråd ingår. Enhetens rörelseresultat före räntor, skatter, avskrivningar och nedskrivningar var i fjol minus 7 miljoner euro.

Vd:n efterlyser åtgärder av EU

Enligt vd Roeland Baan led den europeiska stålindustrin i fjol av den prispress som de amerikanska ståltullarna orsakade.

– Det är uppenbart att EU måste införa starkare skyddsåtgärder och andra försvarsmekanismer så att alla marknadsaktörer kan garanteras jämbördiga verksamhetsförutsättningar, säger Baan i bokslutskommunikén.

Outokumpu bedömer att marknaden för rostfritt stål förstärks under första kvartalet i år till följd av normala säsongvariationer. Bolaget väntar sig att leveranserna växer jämfört med fjärde kvartalet 2019 inom alla verksamhetsområden. Det justerade driftsbidraget för första kvartalet 2020 bedöms vara högre än kvartalet innan.

Styrelsen föreslår en vinstutdelning på 0,10 euro per aktie, vilket är mer än analytikerkåren hade räknat med i sina prognoser. Vid börsens stängning på onsdagen hade aktien gått upp med 22,49 procent.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skräddarsytt drömhem uppfyllde alla önskemål och höll budgeten

Mer läsning