Outgivna texter av Tove Jansson blir sånger – havet tema på Skolmusik 2020

Skolmusik är ett gigantiskt musikevenemang, senast lockade det 6 000 barn och unga till Vasa och Korsholm i maj 2017. Bild: Johan Hagström

Skolmusik ordnas nästa gång i Jakobstad om ett drygt år. Programmet sätter fokus på hav och miljö, men firar också Mumin som fyller 75 år. En del av musiken är nykomponerad till tidigare outgivna texter av Tove Jansson.

Skolmusik ordnas den 7-9 maj 2020 i Jakobstad. Evenemanget väntas locka tusentals skolelever, däribland 6 000 elever som ska uppträda på två galakonserter.

Eleverna kommer i huvudsak att framföra nyproducerad musik med hav och miljö som tema. Också Mumin kommer att figurera i programmet på något sätt för att uppmärksamma mumintrollens jubileumsår, de fyller 75 år. Arrangörerna, De ungas musikförbund i Svenskfinland DUNK, har av Moomin Characters fått tillgång till tidigare outgivna texter av författaren Tove Jansson. Texterna handlar om havet och ingår i en nykomponerad repertoar om elva verk.

I övrigt är musiken producerad av musiker och författare som har en koppling till Jakobstad, som Emma Klingenberg, Malin Klingenberg, Charlotta Kerbs, Markus Fagerudd, Anders Sjölind, Nisse Nybäck och Tobias Granbacka.

– Kärnan i Skolmusik är glädjen och gemenskapen i att sjunga och musicera tillsammans. Årets tema är hur vi tar hand om vårt hav och vår miljö. Jakobstad ligger vid havet och är med sina konstnärliga utbildningar, unika salar och mångsidiga spelmöjligheter ett centrum för många musiker, säger Martin Enroth, verksamhetsledare vid DUNK i ett pressmeddelande.

Vill locka språkbadsskolor

Det är 25 år sedan Skolmusik senast ordnades i Jakobstad. Evenemanget är en chans för staden att visa upp det stora musikkunnande som finns på orten.

– Nationellt verksamma musiker och författare får nu jobba på hemmaplan. Vi får arrangera ett stort evenemang och välkomna tusentals barn och unga till Jakobstad, säger kultursekreterare Marja-Leena Hyytinen.

Skolmusik ordnades senast i Vasa i maj 2017 och var då en del av det officiella programmet för att fira Finland 100 år. Bild: Johan Hagström

Campus Allegro och Jakobstads Sinfonietta kommer att ha framträdande roller under evenemanget.

– Vi ordnar konserter, workshopar och parader på flera håll i staden. Ingen kommer att missa att Skolmusik pågår i Jakobstad, säger Peter Roos, rektor för Wava-institutet.

Arrangörerna betonar att Skolmusik är öppet för alla och de gläds över trenden att allt fler finskspråkiga skolor och språkbadsskolor deltar.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning