Otto och Sebastian ska gå i forskarskola i sommar

Gymnasiekillarna Otto Stenman från Grankulla och Sebastian Karlsson från Pargas ska ägna en del av sommarlovet åt forskning på universitetsnivå. De har blivit antagna till den rikssvenska forskarskolan för unga i Stockholm.

De har båda ett brinnande intresse för fysik och matematik. Och i sommar ska gymnasiestuderande Otto Stenman och Sebastian Karlsson få ägna fyra veckor åt vetenskaplig forskning, under ledning av forskare från Kungliga Tekniska Högskolan, Stockholms Universitet och Karolinska Institutet och tillsammans med jämnåriga som har samma intresse.

– Jag hoppas att det blir en lärorik upplevelse där jag ska få pröva på sådana metoder som jag annars inte har möjlighet till. Jag hoppas att det projekt jag får medverka i ska bygga på en vetenskaplig grund och att det ska resultera i en äkta vetenskapsartikel som kunde publiceras, säger Otto Stenman, 17 år, som till vardags går andra året i Gymnasiet Grankulla Samskola.

– Vi ska få fördjupa oss i det ämne som vi skrev en essä om i ansökan. Matematik fascinerar mig, jag tycker om hur man kan formulera abstrakta samband på ett allmängiltigt plan, säger Sebastian Karlsson, 17 år, från Pargas svenska gymnasium.

Karlsson har inte alltid gillat matematik, tvärtom tyckte han att lektionerna i lågstadiet var ganska långtråkiga.

– Jag blev intresserad av matematik ganska sent, först mot slutet av högstadietiden, då uppgifterna blev svårare, säger Pargaspojken.

Det som intresserar Stenman mest är fysik, att förklara världen på en grundläggande nivå.

– Jag vill lära mig förstå hur de allra minsta partiklarna beter sig. Det går att dela atomer i ännu mindre delar, men vilka är de minsta? undrar Otto Stenman.

Två från Finland

Forskarskolan Rays, eller mera officiellt Research Academy for Young Scientists, är en rikssvensk sommarforskarskola för gymnasielever som har ett brinnande intresse för naturvetenskap, matematik eller teknik. I år är Rays för första gången tillgänglig också för finlandssvenska studerande genom ett samarbete med Resurscenter för matematik, naturvetenskap och teknik i skolan och Svenska tekniska vetenskapsakademin i Finland.

Stenman och Karlsson är de enda deltagarna från Finland. De har blivit antagna på samma grunder som de rikssvenska deltagarna – de har skrivit ett personligt brev, ett CV, två essäer och skaffat rekommendationsbrev av någon lärare.

– Det var min lärare i fysik som tipsade mig om den här möjligheten, berättar Karlsson.

– Vi fick info om forskarskolan via Wilma, det klickade direkt när jag läste rektorns meddelande – jag kände att dit vill jag åka i sommar, säger Stenman.

Akademiskt program

I mitten av juni börjar det spännande äventyret då killarna, som ännu aldrig har träffat varandra, tar färjan från Åbo över till Stockholm. De ska under det fyra veckor långa lägret bo på Europaskolan i Strängnäs, lära känna de andra deltagarna och få pröva på vetenskaplig forskning på riktigt. De ska få delta i ett akademiskt program, där man går igenom allt från vilka verktyg som behövs för att genomföra ett forskningsprojekt till att sammanställa det i en vetenskaplig rapport och presentera det inför en bredare publik. Till sin hjälp har de forskare från Karolinska Institutet, Kungliga Tekniska högskolan eller Stockholms universitet.

Sebastian Karlsson är fascinerad av matematik och speciellt olika abstrakta samband. Bild: Tatu Lertola

– Det ska bli roligt att lära känna andra personer som är intresserade av samma saker som jag. Jag ser också fram emot föreläsningar i olika ämnen, säger Karlsson.

– Jag hoppas att jag ska knyta kontakter som jag har nytta av senare i livet och att jag träffar andra likasinnade människor, sådana som har ett liknande intresse för fysik som jag har, säger Stenman.

På lägerprogrammet finns förutom föreläsningar, forskning, nätverkande och hårt arbete också mera somriga aktiviteter, som gemensamma studiebesök i Stockholmstrakten, paddlingsturer med möjlighet att ta sig ett dopp och samling kring lägerelden i den svenska sommarkvällen.

– Jag kommer visserligen att packa med gymnasieböckerna i biologi och kemi, för studentskrivningarna börjar på hösten. Men jag hoppas ändå att forskarskolan erbjuder mig en fyra veckors paus från läsningen inför skrivningarna. Förhoppningsvis ger lägret mig fördjupade kunskaper som jag har nytta av både under skrivningarna och även senare, när jag ska söka mig vidare efter gymnasiet, säger Otto Stenman.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03