Otto Donner vann Solveig von Schoultz-tävlingen

Pristagarna Eva Höglund, Otto Donner, Marika Aminoff-Sundell och Christa Nordlund-Hiltunen. Cecilia Langels kunde inte närvara. Bild: Svenska folkskolans vänner

Kattögon heter grafikern Otto Donners vinnarnovell, "en kuslig skildring av konfrontationen mellan en tioåring, som är ensam hemma, och familjens katt".

"Ett konsekvent drivet barnperspektiv och en utmejslad undertext fångar sinnligheten i att bryta mot regler – som att klippa sönder mammas broderi – och översköljas av skam."

Så lyder prismotiveringen till vinnarnovellen Kattögon i årets Solveig von Schoultz-tävling. Novellen har skrivits av Otto Donner, 35-årig grafisk formgivare från Helsingfors.

– Den handlar om tillståndet då man är så pass stor att man tror sig förstå världen men ändå inte riktigt förstår vad som är fantasi och vad som är verklighet, hur stor och skrämmande världen kan kännas då, förklarar han idén bakom novellen.

Novellen tog honom ungefär en och en halv månad att färdigställa. Han har en mängd halvfärdiga projekt i skrivbordslådan, i första hand noveller och kortare texter.

– Jag har alltid skrivit för mitt eget nöjes skull. Att vinna den här tävlingen blir kanske en puff att försöka göra lite mer av det här skrivandet. Det känns som att det finns en bra chans för det nu.

För prispengarna på 5 000 euro tänker han resa, resten sparas "för en dålig dag".

Vinnaren Otto Donner är 35 år och från Helsingfors. Bild: Privat

Från författarfamilj

Otto Donner läser mycket, och till favoriterna hör novellisterna Lydia Davis och George Saunders samt Margaret Atwood. Redan 2013 kom han trea med en novell i Arvid Mörne-tävlingen för skribenter under trettio.

– Novellen som form är fascinerande, den innehåller en stor värld uttryckt på få sidor. Den är en komprimerad form som ändå måste ha en massa saker i sig, som antingen nämns eller som finns där mellan raderna. Att skapa en trovärdig värld är utmaningen.

Otto Donner kommer från en skrivande familj, där både mamma Annika Luther och systern Ulla Donner är författare. Men det ger honom ingen press.

– Det är bara roligt. Jag tror vi alla gör det på olika sätt, och man kan stöda och hjälpa varandra om man vill, kommenterar han.

Andra pris på 3 000 euro gick till Cecilia Langels från Vasa för novellen Natten, "en drömsk och oborstad novell om erotik och åldrande, vänskap och utlevelse på andra sidan de glassiga och tillrättalagda farleder som mainstreamsamhället erbjuder."

Marika Aminoff-Sundell från Esbo fick tredje pris på 2 000 euro för novellen The Golden Child. Den beskrivs som "en text som på ett märgfullt sätt blottar de känslomässiga sprickor som ofta finns på gränsen mellan barndom och vuxenliv."

Hedersomnämnanden fick Eva Höglund och Christa Nordlund-Hiltunen, båda från Åbo.

71 noveller skickades in.

Tävlingsjuryn bestod av litteraturvetaren Mia Österlund, författaren Peter Sandström och litteraturvetaren Tatjana Brandt.

Alla som premierats får delta i ett skrivseminarium.

Förutom prissumman får vinnaren även delta i en skrivkurs på Biskops Arnö, Sverige.

En publikation med vinnarbidragen kan beställas gratis från Svenska folkskolans vänner.

Solveig von Schoultz-tävlingen har ordnats sedan 2004 och riktar sig till skribenter över 30.

Vartannat år gäller tävlingen noveller, vartannat år dikter.

Den årliga syskontävlingen Arvid Mörne riktar sig till skribenter under 30.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Med sikte på en hållbar framtid – ingenjörerna visar vägen

Mer läsning