Otto Brandt – drama i fyra akter

Terho Puustinens historik om det finlandssvenska handelshuset Otto Brandt är som manuset för en gastkramande tv-serie. Uppgång och fall, upprivande tvister, modiga satsningar, svinaktigt beteende och roliga förvecklingar avlöser varandra.

Puustinen kallar verket "En berättelse om ett lite annorlunda familjeföretag". Kanske det är så. Eller så är det här den nakna sanningen om hur det kan vara att kombinera familj och företag.

Får man tro Huimat päät har de senaste 111 åren i den brandtska firman varit ett drama som varje gång kulminerar när nästa generation ska ta över. Det nu förhandenvarande är inget undantag.

Otto Johan Albin Brandt, ingenjör och son till en framgångsrik sjökapten, hade öppnat sin första butik i Uleåborg redan 1893 med kvalitativt högstående sportredskap. Snart hittade han en kompanjon och öppnade butik i Helsingfors. Skidor och cyklar stod på programmet. Men konkursen knackade på dörren redan 1900. Storstrejken och oroligheterna i Ryssland hindrade inte Brandt att göra comeback 1905. Motorcyklarna som skulle bli firmans huvudprodukt kom med i bilden och Otto jr som var framgångsrik cyklist blev legendarisk mc-förare. Han var allvarligt lagd och ett riktigt "stoneface". Enligt Helsingin Sanomats sportredaktion hade någon en gång fått Jr att skratta så att munnen blev uppe. "Han måste genast ut och köra fort så att hakan skakade ner igen", stod det i tidningen.

Jr och far Otto var de första brandtarna att ryka ihop. Det gick så långt att Jr lämnade firman och gick över till konkurrenten Stockmann. Men inte nog med det, han tog med sig representationen för Otto Brandts succéprodukt, motorcykelmärket Regus.

Otto senior var långsint och sålde firman till en utomstående. Först efter pappa Ottos död lämnade Jr Stockmann och lyckades småningom återerövra släktföretaget. Otto Jr släppte firman ifrån sig till sonen Tor först när han hade fyllt 78. Då var sonen redan 49.

Också den tredje generationen Brandt hade excentriska drag och historiken bjuder på den ena festliga historien efter den andra.

Men Tor hade också mindre sympatiska fasoner. När sonen Stefan, då 35, kom hem med sin femton år yngre Carina, titulerade Tor sin blivande svärdotter vid julbordet med "den där människan".

Far och son svek inte heller nu traditionerna utan drabbade ofta samman på brandtskt manér.

Puustinen har lyckats med konststycket att vinna huvudpersonernas förtroende och få dem att öppna sig också om pinsamma detaljer och tillkortakommanden. Huimat päät är en sällsynt ärlig och färgstark familje- och företagskrönika som tittar bakom kulisserna och lyfter fram det som man oftast inte vill tala om i de här kretsarna.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Med sikte på en hållbar framtid – ingenjörerna visar vägen

Mer läsning