Ott Tänak ohotad vinnare i Svenska rallyt – Lappi säkrade andraplats

Ott Tänak med co-drivern Martin Järveoja var snabbast i det svenska VM-rallyt. Bild: Lehtikuva-AFP/Micke Fransson

Ott Tänak gick upp i ledningen i början på andra dagen och kunde sedan bevaka sin ledning hela vägen in i mål. Till slut vann estländaren med 53,7 sekunder och kunde jublande passera mållinjen på den sista specialsträckan i Svenska rallyt.– Det är fantastiskt. Det har varit en härlig helg. Allt har fungerat perfekt, säger en lycklig segrare.

Sista sträckan var en defilering för den fåordige estländaren. Han ledde stort och hade inga problem att bevaka sin ledning. Allt grundlades redan på fredagen då Tänak genom stabila tider kunde säkra en bra plats i startordningen för lördagen. Och när den främste utmanaren Teemu Suninen hamnade i en snövall tidigt på förmiddagen hade Tänak en komfortabel ledning som han kunde bevaka och utöka. Totalt tog han sex sträcksegrar.

Kampen stod istället om de övriga platserna på podiet. Esapekka Lappi gick in i den sista dagen av rallyt som tvåa och förstärkte sitt tag om andraplatsen.

– En bra känsla i bilen. Jag ska försöka hålla kvar den under sista sträckan, konstaterade Lappi efter den nästsista sträckan.

– Okörbar, okörbar, ropade Neuville i sin tur förtvivlat till sin co-driver Nicolas Gilsoul.

Till slut var det Lappi som kunde ta andraplatsen, 3,0 sekunder före belgaren Thierry Neuville som stod för en imponerande upphämtning efter ett besök snövallen första dagen.

Farväl Grönholm

Svenska rallyt betyder ett definitivt farväl för Marcus Grönholm. Finländaren gjorde comeback efter många års frånvaro. Rallyt var för att fira att han fyllde 50 förra året. Men om han är nöjd sin present?

– Nja, inte riktigt. Men det var värt det och ibland riktigt trevligt, säger han till TT.

TT: Kan du tänka dig att köra igen?

– Glöm det, aldrig i livet!

Efter segern toppar Ott Tänak VM-tabellen med 47 poäng före Neuville och Ogier. Bästa finländare är Lappi på femte plats med 19 poäng.

Nästa VM-rally körs i Mexiko 7 till 10 mars.

Ålder: 31 år

Född: Kärla, Estland

Debut i rally-VM:2009 Portugal

Segrar i rally–VM:2017: Italien, Tyskland, 2018: Argentina, Finland, Tyskland, Turkiet, 2019: Sverige

Bil: Toyota Yaris WRC

Co-driver: Martin Järveoja

Kim Herold: ”Motorsängen hjälper mot snarkningarna”

Musikern Kim Herold, även känd från tv-programmet Selviytyjät, har märkt att en bra säng gör det lättare att återhämta sig och att den till och med förebygger idrottsskador. 4.11.2019 - 00.00

Mer läsning