"Otroligt, går inte att beskriva med ord!" – drömmen uppfylldes framför 60 000 åskådare

I år var det frivilligteamet "Manta crew", bestående av studenter från Helsingfors universitet, som fick äran att lägga på mössan på Havis Amanda. Bild: Cata Portin

Hur kan man uppdatera en årtionden lång tradition? Med att lägga in mer program, tänkte man på Helsingfors universitets studentkår, som i år ansvarade för att traditionsenligt lägga den vita studentmössan på Havis Amanda.

I Esplanadparken är stämningen på topp då det ännu är en timme kvar till mösspåläggningsceremonin. Ett gäng studerande från bland annat yrkeshögskolan Diakonia försöker sig på att dansa en runda letkajenkka intill Eino Leinos staty.

Pietari Panhelainen (längst fram) tog studenten i fjol och studerar nu i Uppsala. För honom var det viktigt att få lägga på studentmössan och fira valborg hemma i Finland. Bild: Cata Portin

En av dem är Pietari Panhelainen. Han studerar ekonomi i Uppsala, men valde ändå att komma hem till Finland för att fira valborg.

– Det har varit asroligt – det är bättre fest här än i Uppsala, säger Panhelainen.

– Visst är valborg en jättestor sak i Sverige också, men där har de inte samma tradition med studentmössan. Jag tog studenten i fjol och ville absolut få lägga på studentmössan just här.

Festyra och vattenlekar i fontänen. Bild: Cata Portin

Frivilligteam höll i trådarna och hängde i vajrarna

Vanligtvis är det den arrangerande studentkårens styrelse som fått äran att skrubba Havis Amanda ren och se till att hon får sin studentmössa. I år valde Helsingfors universitets studentkår att för att uppmärksamma studentkårens 150-årsjubileum i stället ge uppdraget till frivilliga studerande. En av dem var Maija Koivistoinen som studerar statskunskap vid Social- & kommunalhögskolan.

– Det var en unik chans, någonting man inte får göra på nytt. Hela tillställningen är så mäktig, där är så många människor, motiverar Koivistoinen sitt val att anmäla sig som frivillig.

Frivilligteamet ansvarade inte endast för själva mösspåläggningen. Då man nu hade ett eget team, "Manta crew", för valborgskvällens evenemang hade man även möjlighet att ordna mer program.

Maria Mattila, som studerar livsmedelsvetenskap, glittrar till sitt ansikte hos sminkkonstnären Roosa Salomaa. – Jag hinner nog sminka minst 100 ansikten i dag, säger Salomaa. Bild: Cata Portin

I år började programmet vid Havis Amanda redan klockan 16. Då var det många som stod i kö för att få en glittermask på sina kinder eller sitt skägg av sminkkonstnärer från Glitternisti. På programmet fanns även en trollkarl och valborgsgymnastik.

– Det var jätteroligt att människor faktiskt rörde på sig, jag var lite rädd att det skulle bli "awkward", sade Koivistoinen efter att hon tillsammans med sitt team lett gymnastiken på scenen.

En viktig del av programmet var också livemusik, som diskofunkbandet Get Me stod för i år.

– Det här blir nog den största publik hittills som vi får spela för, sade bandets dragbasunist Arttu Hautala före spelningen.

Enligt Helsingforspolisens uppskattning följde över 60 000 personer med mösspåläggningen.

Enligt tradition tvättas Havis Amanda innan hon får sin studentmössa klockan 18 på valborgsmässoafton. Bild: Cata Portin

Efter en mulen eftermiddag gled molnen i väg då det var dags för studenterna att skrubba statyn ren och fräsch. Då den andra studentgruppen gjorde sig färdiga att hissas upp i skyn för att lägga på mössan lyste solen redan från en klarblå himmel.

Trots att Maija Koivistoinen var rädd för att någon skulle tappa mössan gick allt enligt planerna och Havis Amanda fick sin vita mössa prick klockan 18.

Hur var det att få vara med och lägga mössan på Havis Amanda?

– Otroligt, det finns inga ord för att beskriva det! Det är otroligt att få hänga där tillsammans med vänner och se alla tiotusentals människor i parken, utbrister Koivistoinen då hon åter står på marken efter att ha hängt ovanför statyn tillsammans med de andra mösspåläggarna.

– Men visst var det också lite skrämmande att hänga där från de tunna vajrarna.

Då solen skiner från en klarblå himmel är det bra att skydda sitt huvud. Bild: Cata Portin

Det var inte bara Havis Amanda som fick en mössa. Bild: Cata Portin

Även Senatstorget fylldes av valborgsfirare. Bild: Cata Portin

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Mångsidiga museiupplevelser lockar till Lahtis

Mer läsning