Otippat poängtapp: Finland kammade noll mot Rumänien

Finlands herrar lyckades inte följa damernas exempel i EM-kvalet hemma i Helsingfors. Matchen mot Rumänien slutade i en oväntad förlust. – Vi förtjänade ingenting i dag, säger Finlands chefstränare Tuomas Sammelvuo.

En gång är ingen gång och två gånger är en vana – men vad är sex gånger? Då EM i volleyboll spelas brukar Finlands herrar vara med. Så har de varit i de sex senaste turneringarna.

Finland gick in i kvalgruppen som stor förhandsfavorit och avfärdade lätt Danmark i den första omgången. Men hemma mot Rumänien – som också har en seger över Danmark på kontot – blev det tuffare.

Spelet hackade och i det första setet hade Finland inte en suck mot nationen som ligger 54 pinnhål lägre på världsrankingen.

– Idrott är intressant. Vi ledde med 6–2 i första set och förlorade några enkla bollar. Efter det tog Rumänien över helt. Vi lärde oss en väldigt bra läxa, säger Finlands landslagslots Tuomas Sammelvuo.

Finland kvitterade och det tredje setet blev sedan en nagelbitare. Nationerna turades om att göra poäng och marginalerna var små. Till slut var det slarv och lätta missar som fällde Finland. Urpo Sivula och Eemi Tervaportti missade med servarna och några lagkamrater gjorde lätta missar. Det hade de blåvita inte råd med och Rumänien knep setet.

– De använde sina chanser bättre än vi gjorde. Vi måste vara redo hela tiden, säger kaptenen Tervaportti.

Utklassades i femte set

Precis då Rumänien såg ut att koppla greppet i det fjärde setet slingrade sig Finland ur en till gång. De blåvita plockade fram sitt bästa kunnande, radade upp poäng på löpande band – och kvitterade matchen än en gång.

Det ledde till ett avgörande femte set – som gick åt skogen direkt. Rumänien gick blixtsnabbt upp till 4–0 och såg sig aldrig om. Setet slutade 15–6 och matchen 3–2 i set.

– Rumänien var helt enkelt bättre. Vi hade räknat med att vinna alla matcher – men nu gick det så här. Nå, det kunde ha gått ännu sämre, säger Sauli Sinkkonen, som stod för 16 poäng i matchen.

Finland har chans till revansch då kvalet fortsätter på söndag, en bortamatch mot Rumänien väntar. Gruppettorna och de fem bästa grupptvåorna går vidare till EM som spelas om ett år. Finlands grupp består av bara tre lag.

Matchfakta

Finland–Rumänien 2–3 (18–25, 25–21, 22–25, 25–18, 6–15)

Finland: Elviss Krastins 20 poäng, Urpo Sivula och Sauli Sinkkonen 16 poäng.

Rumänien: Marian Iulian Bala 19 poäng.

EM-kvalet i volleyboll:

I herrkvalet deltar 26 nationer. Det finns fem grupper med fyra lag och två grupper med tre lag.

Finland spelar tillsammans med Rumänien och Danmark i en grupp med tre lag.

Tolv nationer tar sig till slutspelet i Belgien, Frankrike, Nederländerna och Slovenien: gruppvinnarna och de fem bästa grupptvåorna. I grupperna med fyra nationer räknas resultaten mot jumbolaget bort för att göra jämförelsen rättvis. EM-slutspelet spelas i september 2019.

I damernas kval deltar 24 nationer. Det finns sex grupper med fyra lag i varje grupp.

Gruppettorna och -tvåorna tar sig vidare till EM som spelas i Ungern, Polen, Slovakien och Turkiet hösten 2019.

I Finlands grupp spelar Estland, Tjeckien och Sverige.

Både herr-och damkvalet avslutas den 9 januari.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03