Otippad underhållning

En av fyra. Diakonen Daniel söker efter kärleken. Bild: SVT/Yle

Tro, hopp och kärlek, ett dejtningsprogram för präster, är otippat nog underhållning på riktigt hög nivå.

Tro, hopp och kärlek, Yle Fem 20.00, repris måndag 11.00

Poppa popcornen, andra säsongen av Tro, hopp och kärlek börjar!

Det är kanske en oväntad uppmaning, men sanningen är att det svenska programmet där präster söker efter kärleken är verkligt stor underhållning.

Men låt oss ta det från början. Tro, hopp och kärlek är alltså ett välmenande, andligt och heteroivrande dejtningsprogram för präster och likasinnade, där deltagarna har fått välja ut ett fritt antal singlar bland sökande och sedan dejtar dessa i hopp om att det ska säga klick.

I det första programmet introduceras vi till deltagarna. "De har funnit gud, men de söker fortfarande kärleken i en mera fysisk form" som programledaren Mark Levengood så poetiskt uttrycker det.

Diakonen Daniel (32) är en "skön snubbe" som aldrig har haft en relation. Det är nog för att han jobbar hela tiden. Och för att han är väldigt kräsen och helst vill ha äktenskap och barn och hus på landet redan på första dejten.

Prästen Kristina (43) är både jordnära och vettig. Hon har dock en viss tendens att prata med folk som om de var barn/hundvalpar.

Filip (32) är en otroligt osympatisk frikyrkopastor i Malmö. Gudstjänsterna håller han i sitt eget vardagsrum. Att han "gillar äventyr" och är "spontan" upprepas så många gånger att det måste vara sant. Det står dock klart att han gravt missförstått ordens betydelse när han senare i programmet tvingar sina dejter att spela Bibelspelet.

Prästen Jessica (46) är en självutnämnd livsnjutare som pratar mycket om "passion" (kodord för sex). Hon vill hitta någon som tar egna initiativ men tar så mycket plats att ingen kommer åt att göra det. Hon har tidigare jobbat som teaterregissör och skådespelare, och är även utbildad sex- och samlevnadsexpert. Det säger allt.

Under säsongens gång får vi en inblick i deras jobb och vardag, får träffa deras vänner och kollegor, och så klart deras dejter.

Det går varierat bra för deltagarna, och där i ligger den stora, bisarra underhållningen. Efter en inledande gruppdejt tillsammans med sin gudmor (!) verkar Daniel mest rädd för sina dejter. Jessica bestämmer sig för att freestyla lite, medan Kristina är mer pragmatisk. Och Filip. Vad ska jag säga om Filip? Han måste upplevas. Det måste även hans dejter Lidia och Stina, två högst omaka rivaler.

Nu är Tro, hopp och kärlek kanske främst en ofrivillig komedi, men jag är övertygad om att Levengood vet exakt varför vi tittar. Han har en fränhet i sitt sätt att prata om och med deltagarna ("diakoner ser väl ut som skit, tänker man automatiskt"), och ett minspel som avslöjar att han rätt ofta tänker "herregud, det här programmet är knäppt".

Att se på Tro, hopp och kärlek är en berg- och dalbana av känslor; frustration, empati, humor och galenskap. Ett glas vin gör sig därför bra tillsammans med popcornen.

Martina Moliis-Mellberg Reporter

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning