Otidsenlig funknostalgi funkar tidvis

Grooven funkar. Kanske är Nils Landgren Funk Unit ändå en ensemble som borde höras live hellre än på skiva. Bild: Thron Ullberg

Metoderna är beprövade och det fungerar garanterat. Men i längden börjar den genomsyrande old school-attityden kännas unken, slår Ralf Sandell fast efter att ha hört Nils Landgren Funk Unit.

FUNK

Nils Landgren Funk Unit

Unbreakable (ACT/Naxos)

Det finns en låt på Nils Landgren Funk Units nya skiva som tydligt och klart sammanfattar vad det hela handlar om: Old School. Här är det gammal, hederlig funk med "riktiga" instrument och musiker som gäller.

Och när den svenska veterantrombonisten med det röda hornet håller i tyglarna för sitt Funk Unit är det ingen som kan klaga på den väloljade grooven. Det funkar garanterat.

För det borgar också den trio av högsta rangens groove-arbetare som medverkar: Breckerbrodern Randy på trumpet, Tim Hagan, likaså trumpet och sist men inte minst, Ray Parker Jr. på sång och gitarr – han med Ghostbusters-signaturen, ni vet.

Under sin framgångsrika karriär som sessionsmusiker för den främsta radens soul- och funkstjärnor var han också med om att skriva Stars in Your Eyes för Herbie Hancock. Kanske inte en av keyboard-gigantens mest meriterade låtar – från discoerans Monster-album 1980 – men här tillsammans med Funk Unit gör man en lyckad nyversion.

Efter den följer en annan höjdare i form av Rockin' after Midnight, bekant från Marvin Gayes repertoar. Här i en uppdaterad, mer organiskt betonad version jämfört med originalets syntetiska 80-tals calypsorytmer, och med en vocoder-effekt på sången som till omväxling låter bra.

I övrigt är det just på den punkten det brister. Det är i stort sett samma midtempofunk hela vägen och låtmaterialet – i synnerhet det egna – följer ett beprövat men utstakat mönster. Vilket också gäller texternas "funk"-klyschor. I längden börjar den genomsyrande old school-attityden ("tacka-vet-jag-hederlig-gammaldags-riktig-musik") kännas unken.

Kanske är det musik som borde höras live, musicerandet är det som sagt inget fel på. Men då Nils Landgren på varannan skiva brukar varva rollen av funkmeister med en annan han har som balladsångare – hur skulle det vara att för omväxlings skull på ett och samma album testa båda?

Ralf Sandell

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning