Vbl: Björn Vikström vill bli ärkebiskop

Bild: Lehtikuva/Roni Lehti

Biskopen i Borgå stift Björn Vikström ställer upp i ärkebiskopsvalet, rapporterar Vasabladet och Österbottens Tidning.

Björn Vikström vill vara kyrkans andliga ledare, men samtidigt också en ledare som vågar diskutera värderingar i den offentliga debatten, säger han till Vasabladet.

Vikström har nu åtta år som biskop bakom sig. Om han blir vald följer han sin far John Vikström, som var ärkebiskop 1982–1998, i fotspåren.

– Jag vill ställa mig till förfogande och sedan får väljarna avgöra hur långt det bär. Kyrkan behöver en ärkebiskop som är en andlig ledare, som kan hålla upp hoppet för de anställda och församlingsmedlemmarna, säger han till tidningen.

Vikström är den fjärde som meddelar sitt intresse för posten. De andra är Esbobiskopen Tapio Luoma, före detta Åbobiskopen Ilkka Kantola och teologie doktorn och prosten Heli Inkinen.

Den officiella kandidatnomineringen i ärkebiskopsvalet börjar den 25 september och pågår till den 27 november.

Den nuvarande ärkebiskopen Kari Mäkinen går i pension i juni nästa år. 

"Alla ska kunna vigas"

I intervjun med Vasabladet tar biskop Björn Vikström också ställning till om kyrkan ska viga par av samma kön eller inte.

– Vi måste eftersträva att hitta en lösning där alla par som vill bli vigda ska kunna vigas, inklusive samkönade par. Samtidigt måste präster som känner att det strider mot deras övertygelse ha full rätt och möjlighet att inte viga, säger Vikström till Vbl. 

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning