Östra Helsingfors får stadscyklar

Systemet med stadscyklar har fungerat och utvidgas dels inom Helsingfors stad, dels i Esbo. Även Vanda överväger stadscyklar. Bild: Lehtikuva/Martti Kainulainen

Nya cykelstationer byggs i norra och östra stadsdelarna om Helsingforspolitikerna säger ja till förslaget.

Stadsstyrelsen diskuterar "plan B" på måndag. Enligt förslaget utvidgas systemet med stadscyklar från och med 2019 till Haga och Sockenbacka i norra och nordvästra Helsingfors till Hertonäs och Östra centrum i stadens östra delar.

Det nuvarande området täcker i huvudsak stadsdelar väster om Brändö och det har också kritiserats av både stadsbor och beslutsfattare. Stadscyklarna i sig är en framgång. De infördes 2016. Sedan dess har antalet stationer ökat från 50 till 140 och antalet gula cyklar från 140 till 1 400 cyklar. Dessutom har Esbo gått med i samma system.

Initiativet att utvidga österut är Paavo Arhinmäkis (VF). Det fick grönt ljus i stadsfullmäktige i augusti 2017. Efter utredningar har stadens trafikverk HST kommit fram till att stadscykelområdet kan utvidgas med 88 stationer och 880 cyklar. De första nya stationerna i förorterna i öst och norr skulle öppna under säsongen 2019, är det tänkt.

Stadscyklarna är en del av kollektivtrafiken. Enligt HST:s utredning är cyklarna nästan kostnadsneutrala då användarna betalar över 1 miljon euro i året och staden stöder systemet med 1,3 miljoner euro. Utvidgningen av området till öst och norr beräknas kosta staden 1–1,5 miljon euro om året. Siffrorna preciseras till hösten.

Vanda vill ha cyklar

Stärkt av de positiva erfarenheterna i Helsingfors och Esbo tittar Vandapolitikerna på nytt på utredningen som gjordes 2016. Enligt tekniska nämndens beslutsunderlag är ett lika omfattande och tungrott system inte möjligt i Vanda då avståndet mellan stationerna blir långa.

– Målet är att systemet är förmånligt för staden och att det också är möjligt för stadsborna att ställa egna cyklar i stadscykelstationerna, enligt föredragningen.

Stadscykelsystemet i Vanda skulle till en början omfatta 500 cyklar. Staden förhandlar med olika leverantörer i sommar och om allt klaffar kan de första stadscyklarna införas sommaren 2019.

Efter år av utredningar, rapporter och mer eller mindre lyckade försök införde Helsingfors 2016 stadsycklar som fått mycket gott mottagande.

I år finns det i staden 150 cykelstationer och 1 500 cyklar.

En hel säsong med stadscykeln kostar 30 euro i Helsingfors.

I Esbo finns 105 cykelstationer och 700 cyklar.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning