Östersjöfestival stärker sitt fokus på hållbarhet

Havets krafter är ett tema i konserten "M/S Estonia in memoriam" med Radiokören under ledning av Tõny Kaljuste (bilden). Arkivbild. Bild: TT-SvD/Lars Pehrson

Konserthuset Berwaldhallen i Stockholm fyller 40 år och inleder den nya säsongen med en Östersjöfestival som tydligare fokuserar på hållbarhet. Konserterna inleds med direktsända samtal som hålls inför publik runtom Östersjön.

Även om festivalens spelplats är Sverige arrangeras hållbarhetssamtalen, med politiker, makthavare och konstnärer, på andra platser runt Östersjön, exempelvis Hanaholmen i Helsingfors och Arvo Pärt center i Tallin. Därifrån strömmas de till konsertpubliken i Stockholm.

– Vi knyter ihop Östersjöländerna på ett nytt sätt, det kommer att sitta folk i exempelvis Köpenhamn, Riga och Vilnius och titta på konserterna som sedan strömmas härifrån. Det blir en tvåvägskommunikation, säger Kajsa Hallhagen, festivalens producent.

– Vi vill tillbaka till rötterna som handlar om hållbarhet, det var därför festivalen startades en gång i tiden. Esa-Pekka Salonen kunde inte låta sina barn bada i Östersjön på grund av algblomningen och undrade vad han kunde göra för miljön som musiker? Vi vill vara en plattform för samtal om Östersjöns känsliga miljö.

Hav och vatten

Flera av festivalens konserter har också hav och vatten som tema. Däribland Benjamin Brittens opera "Noaks ark" i ett sceniskt framförande med ungdomskörer, orkestrar och där även publiken ska få sjunga. På Orionteatern i Stockholm ges klimatoperan "NeoArctic" med musik av den brittiske technoproducenten Andy Stott och lettiska tonsättaren Krists Auzneiks.

Havets krafter är ett tema även i konserten "M/S Estonia in memoriam" med Radiokören under ledning av Tõny Kaljuste samt i ljudkonstnären Aurélie Ferrières nyskrivna verk "Musicomexp" vars ljud är inspelade under en djuphavsexpedition.

Esa-Pekka Salonen och Finlands nationalopera ger Wagners "Rhenguldet" konsertant bara några dagar efter premiären i Helsingfors. När festivalen några dagar senare avslutas med Bachs "Matteuspassionen" är Peter Mattei en av solisterna.

Fakta: Östersjöfestivalen 2019

Äger rum 24 till 31 augusti. Operan "NeoArctic" ger på Orionteatern i Stockholm, övriga konserter på Berwaldhallen. Nytt för i år är att de strömmas till olika konsertsalar runt om Östersjön.

Kim Herold: ”Motorsängen hjälper mot snarkningarna”

Musikern Kim Herold, även känd från tv-programmet Selviytyjät, har märkt att en bra säng gör det lättare att återhämta sig och att den till och med förebygger idrottsskador. 5.11.2019 - 14.22

Mer läsning