Österrikes utrikesminister har covid

Österrikes utrikesminister Alexander Schallenberg har testat positivt för covid-19. Arkivbild. Bild: TT-AP-UNTV

Österrikes utrikesminister Alexander Schallenberg har testat positivt för coronaviruset. Han uppges vara symtomfri, men frågetecknen växer nu kring EU:s toppolitikers möten den gångna veckan.

Samtliga i den österrikiska regeringen ska nu testas för covid-19 eftersom Alexander Schallenberg deltog i ett regeringssammanträde i onsdags.

Schallenberg kan ha smittats i samband med EU:s utrikesministermöte i måndags, uppger en talesperson i ett pressmeddelande.

Belgiens utrikesminister Sophie Wilmès, som även hon var med på EU:s utrikesministermöte, meddelade under fredagen att hon isolerat sig med misstänkta symtom på covid-19.

EU-toppmöte

Under torsdagen och fredagen möttes EU:s stats- och regeringschefer i Bryssel, ett möte som ifrågasattes av både Danmarks statsminister Mette Frederiksen och Finlands Sanna Marin (SDP) som båda ansåg att det i stället borde ha hållits digitalt.

Sveriges statsminister Stefan Löfven ansåg däremot, precis som bland annat Tysklands förbundskansler Angela Merkel och EU:s permanente rådsordförande Charles Michel, att det var nödvändigt att ses fysiskt.

Marin lämnade

Sanna Marin valde att lämna toppmötet under fredagen, efter att riksdagsledamoten Tom Packalén (Sannf) hon träffat tidigare under veckan testats positivt för covid-19. Hon covidtestas och har satt sig i frivillig karantän, enligt ett uttalande från Statsrådets kansli.

Redan under torsdagen lämnade EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen toppmötet för att sätta sig själv i karantän, av säkerhetsskäl, sedan en av hennes medarbetare testat positivt för covid-19.

Polske Mateusz Morawiecki deltog inte alls i mötet, då han träffat personer som konstaterats smittade.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skräddarsytt drömhem uppfyllde alla önskemål och höll budgeten

Mer läsning