Österrike vill beslagta Hitlers barndomshem

Hitlers barndomshem i staden Brunau Am Inn i Österrike. Bild: Joe Klamar

Österrikes regering beslutade på tisdagen att beslagta huset där Adolf Hitler föddes. Regeringen vill förhindra att nynazister vallfärdar till huset.

Regeringen har ännu inte beslutat vad som ska hända med huset i staden Brunau Am Inn. Regeringen tillsätter nu en expertgrupp på 12 personer för att utreda frågan. Inrikesminister Wolfgang Sobotka vill att huset rivs, men förbundskansler Christian Kern varnar för att reglerna för historiskt viktiga byggnader kan stoppa ett sådant beslut.

Hitler föddes i huset 1889. Sedan 1972 har merparten av husets hyrts av inrikesministeriet. Huset har stått tomt de senaste åren, men kvinnan som äger fastigheten har varit ovillig att sälja den. 

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning