Österrike öppnar gräns mot Tyskland i juni

En polis med ansiktsmask vaktar gränsen mellan Österrike och Tyskland. Arkivbild. Bild: Sven Hoppe/TT-AP

Österrike och Tyskland kommer att öppna sin gemensamma gräns i mitten av juni, enligt regeringen i Wien.

– Från och med den 15 juni kommer det att vara möjligt att öppna gränsen mellan Tyskland och Österrike, säger turismminister Elisabeth Köstinger till public service-kanalen Ö1.

Gränsen är i princip stängd sedan två månader, men den österrikiske förbundskanslern Sebastian Kurz och hans kollega i Berlin Angela Merkel har enats om en tvåstegsplan för att lyfta reserestriktionerna, enligt Köstinger. Vissa lättnader införs redan på fredag, och gränskontrollerna slopas sedan helt den 15 juni, säger hon.

Österrike tillhör de länder i Europa som har infört hårdast restriktioner under coronakrisen. Landet har omkring 16 000 bekräftade fall och drygt 600 registrerade dödsfall, enligt Johns Hopkins-universitetets sammanräkning.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning