Österrike bjöd på lektion i effektivitet

Bild: Lehtikuva/Seppo Samuli

Det blir inget strosande på Champs-Elysees, ostron i Le Havre, champagne i Reims, chillande på stranden i Nice eller restauranghopping i Lyon. Åtminstone inte för de finska fotbollsdamerna och finska fotbollsturisterna som via förlusten i måstematchen mot Österrike kan börja glömma festen i Frankrike nästa sommar.

Läget känns hopplöst med tre matcher kvar. Det krävs mer eller mindre att Finland vinner sina tre avslutande matcher. Då samtliga matcher går på bortaplan och motståndarna heter Serbien, Österrike och Spanien känns det som utopi.

Meningen var att Finland skulle pressa högt centralt och se till att vara starka i eget straffområde. Ingetdera fungerade som tänkt då båda Österrikes mål kom från några meter och den tänkta pressen inte fungerade något vidare. Avsaknaden efter ettriga Emmi Alanen var stor.

Österrike spelade semifinal förra sommaren och i Tölö såg man varför. Det här var lugnt, metodiskt och förödande effektivt.

– De har väl typ en chans utöver sina två mål. Det är ett otroligt bra lag, berömmer landslagstränare Anna Signeul var första kval på den nya arbetsplatsen med största sannolikhet inte blir någon fullträff.

Med Skottland upplevde hon ett par tunga kval innan hon lotsade landet till EM.

– Vi är mycket närmare med Finland än jag var med Skottland i början av min sejour där.

Men för att drömmen om ett slutspel ska bli av måste flera våga ta ansvar och avsluten bli mer resoluta. Killerinstinkten saknas. Det är ofta lite ditåt och rätt intentioner men belöningen uteblir då de sista passen är oprecisa eller för att man inte vågar ta ansvar. Bollar i sidled eller bakåt då du har öppet skottläge från 17 meter håller inte. Det borde Juventusproffset Sanni Franssi veta.

– Vi måste våga mera, vara mera själviska i vissa lägen, säger Signeul som ändå ser väldigt positivt på framtiden.

- Vi har många bra spelare, många unga på väg uppåt. Som Olga Ahtinen och Eveliina Summanen för att nämna ett par. Vi kommer att bli bättre men alla spelare måste gå framåt på alla delområden. Österrike manglade oss fysiskt. Det måste vi jobba på.

Nästa storturnering som Finland kan kvala in till är EM i England 2021. VM 2019 och OS 2020 går utan finsk medverkan men på tre år kan mycket positivt hända.

Jonas von Wendt Reporter

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Efterfrågan ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

Mer läsning