Österbottniska äventyrare upptäckte världen

Lis-Maj Holmlund och Henrik Dumell besöker gärna emigranthuset Elvira som ligger i Vexala by i Nykarleby stad. Bild: Marcus Lillkvist / SPT

Österbottningar och andra kustbor emigrerade i massor på 1800-talet. Det sägs att Vexalaborna högg ned skogen i Nya Zeeland.

Vexalabon Henrik Dumell har nio kusiner. Sju av dem bor i Nya Zeeland. I stort sett alla från trakten har släktingar ute i världen.

– I svenska kusttrakten var man först i Finland att emigrera. Nästan hela Vexala by flyttade till Nya Zeeland före första världskriget, säger professor Olavi Koivukangas, som var chef på Migrationsinstitutet i Åbo till år 2009.

Familjerna var stora och bara en kunde ärva hemmanet. Barnen såg utlandet som en möjlighet.

Donerade pengar till hus

Utvandringen till Amerika är välkänd. Men Sydafrikas guldgruvor blev också ett mål. Där gifte sig utvandrade Vexalabon Edward Sundell med Karlebyflickan Hilda Hermansson. De flyttade till Nya Zeeland dit storebror Erik som pionjär hade lockat många till arbete på fårfarmerna. Enligt ryktet var det de arbetsamma finländarna som förvandlade fängelseön till betesmarker.

Paret Sundell fick en dotter, Elvira. Minnet av henne finns kvar i Vexala trots att hon avled för sexton år sedan. Elvira hade sålt mark och donerade halva sin förmögenhet till Vexalas byaforskare med önskan om att föreningen skulle flytta pappans barndomshem till hembygdsgården och rusta upp det.

– Men man kom inte överens. I stället byggde vi ett nytt hus som helst skulle se ut som hemgården, säger Henrik Dumell.

Passjournaler hjälper

Emigranthuset Elvira stod klart för drygt tio år sedan och används av ättlingar som vill besöka sina rötter. Förutom Henrik Dumell brukar Lis-Maj Holmlund agera guide.

– Vi hade gäster senast vid jul. De vill se sjön och kyrkan. Vi brukar cykla till gravgården så att de får se namnen på sina släktingar, säger Lis-Maj Holmlund.

De intensiva flyttningsrörelserna har mattats av för länge sedan. Men minnena lever kvar i böcker och fotografier i emigranthuset. Även om de flesta ättlingar inte talar svenska så håller de kontakt.

– De är stolta över sitt ursprung, säger Olavi Koivukangas som har hjälpt många människor att nå varandra genom passjournaler och resenärslistorna på Migrationsinstitutet i Åbo och i Kronoby där den finlandssvenska enheten finns.

Föreläser om flyttarna

Nu på lördag ordnar enheten sitt tredje seminarium med temat Till fjärran länder.

– Det är främst äldre människor som har tid för släktforskning men vi har också ett antal yngre på anmälningslistan, säger projektledare Magnus Enlund som passar på att puffa för två kommande evenemang.

Dels seminariet om invandringen till Svenskfinland som ordnas i Jakobstad den 14 april. Dels planeras seminarier i Helsingfors eller Åbo nästa år.

Trädgårdsstaden har kvar sin charm

På 1950-talet gjorde den moderna trädgårdsstaden Hagalund finländsk stadsplanering världsberömd. I dag är det både gammalt och nytt boende som får bostadsköpare att vända sina blickar hitåt. 3.9.2019 - 09.17

Mer läsning