Österbottnisk trio sjunger om julens budskap

Trion Tomas och Maria Höglund och Mikael Svarvar åker på en två veckor lång turné i Svenskfinland för att sjunga om julens budskap. Bild: -

Musikerna Tomas och Maria Höglund samt Mikael Svarvar upprepar konceptet från i fjol och åker ut på en två veckor lång julturné i kyrkor i Svenskfinland.

Trion med rötter i Österbotten kallar sin julturné Imagine Christmas och i den får enkelheten och nyanseringarna i musiken berätta julens budskap.

– Förr oss handlar Imagine Christmas om återvända till julens ursprung, till enkelheten, underverket och gåvan. På samma sätt har vi med musiken försökt skala bort det som distraherar. Vi vill gå bortom ytlighet, glitter och show för att ge dem som lyssnar en möjlighet att reflektera och begrunda, berättar Tomas Höglund.

7.12 Jakobstads kyrka, klockan 19

8.12 Baptistkyrkan i Vasa, klockan 19

9.12 Nykarleby kyrka, klockan 19

10.12 Gamlakarleby stadskyrka, klockan 19

15.12 Kyrkslätts kyrka, klockan 19

16.12 Sibbo kyrka, klockan 18

17.12 Ekenäs kyrka, klockan 19

18.12 Grankulla kyrka, klockan 19

Biljetterna kostar 20/10 euro och säljs vid dörren.

Han är uppvuxen i Pedersöre, men jobbar numera som musiklärare i Esbo och frilansar som sångare och låtskrivare.

– För mig är julen tid att stanna upp en stund och varva ner för att kunna ta in julens budskap, tid att vara tillsammans med familj och vänner.

Med sig på turnén har han hustrun Maria Höglund.

– Julen för mig är misär, hopp, förtvivlan, ljus, glädje och mirakel, allt i samma paket. Lite så kan jag tänka mig att det var den första julen också. Kaos och Kärlek, människa och Gud möts. Jag älskar julen.

Den tredje länken i duon är pianisten och kapellmästaren Mikael Svarvar är från Kvevlax.

– Det ligger en trygghet i att få fira julen på samma sätt varje år. Julen är en glad högtid med julkyrka, familj, släkt och vänner. Julen är också en tid där vi minns och saknar de som inte längre är hos oss. Min bön inför julen är att få fira den i tacksamhet och förväntan.

Musikerna har med sig sina favoritmusiker från tidigare år, Janne Rajala eller Stefan Lindblom på bas och Risto Niinikoski eller Tuukka Aitoaho på trummor.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Finland behöver Östersjön – vi kan och ska ännu rädda den

Mer läsning