Österbottnisk psykedelika när den är som bäst

Vad var det som hände under natten? Kairon; Irse gör psykedelisk musik av bästa slag. Bild: Marko Mattila/Funktiå

Kaustrock eller shoegazing? Österbottniska Kairon; Irse! ger ut ett dubbelalbum fullt av tunga melodier och tjocka, sprakande mattor.

ALTROCK

Kairon; Irse!

Ujubasajuba & Ruination (Svart Records)

Det märkliga namnet Kairon; Irse! dök upp i mitt medvetande 2015, då jag blev tipsad om deras tidiga söndagsspelning på Flowfestivalen. Då hade jag bättre för mig, men jag letade upp bandet på nätet i stället och insåg att Ujubasajuba, som bandet gett ut fritt på sin Bandcamp-sida, var en riktig pärla. Nu ger Svart Records ut det nya albumet Ruination, som tillsammans med Ujubasajuba utkommer i både digital- och vinylupplaga.

Bandets musik beskrivs på olika håll som "unik", "uppfinningsrik" och ett exempel på "skickligt musikerskap". Stilen har kallats progressiv shoegazing eller postrock. Det är tunga melodier, tjocka, sprakande mattor av gitarrfuzz, varvade med fritt flygande improvisationer och tidvis antydningar till folkmusik (bandmedlemmarna, med rötter i Österbotten, har själva döpt sin musikstil till kaustrock).

På Ujubasajuba bankas melodierna i skallen på lyssnaren med en kraft som påminner om en tyngre version av My Bloody Valentine. Ruination ligger djupt i proggträsket, här känner man 70-talsproggarnas inflytande, i stil med Gentle Giant. Allt kryddas med en psykedelisk röra gitarr- och syntheffekter, som utnyttjas med sällsynt god smak.

Båda skivorna målar en stämning som kan kallas unik för bandet: lite som känslan en morgon då man vaknat upp efter intensiva, väldigt udda, drömmar. Känslan som hänger kvar medan man står vid badrumsskåpet och undrar: vad var det som hände under natten? Det här är psykedelisk musik när den är som bäst.

Kairon; Irse! uppträder med Death Hawks och Hexvessel på Tavastia torsdagen den 9 februari.

Julius Uusikylä Journalist

Skapa din framtid vid Yrkeshögskolan Novia

Yrkeshögskolan Novia är en studerande- och arbetslivsnära entreprenörsmässig högskola med högklassig utbildning på fyra orter: Vasa, Åbo, Raseborg och Jakobstad. Novia har ca 4000 studerande, och vi tog pulsen på några av dem. 19.3.2020 - 15.23

Mer läsning