Österbottningar gifter sig yngre – ålänningar äldre

Bild: Mostphotos

Det finns en tydlig skillnad mellan den genomsnittliga åldern då finländare ingår äktenskap. Statistiken visar att invånare i Mellersta Österbotten gifter sig betydligt tidigare än invånare på Åland.

Statistikcentralens färska siffror visar att kvinnor i Mellersta Österbotten som ingick sitt första äktenskap var i genomsnitt 29,7 år gamla i fjol. För männen är motsvarande ålder 31,3 år. I andra ändan av statistiken ligger Åland där kvinnor ingick sitt första äktenskap i genomsnitt 36,8 års ålder och män i 38,3 års ålder.

I genomsnitt gifter sig finska kvinnor då de är 31,7 år och män då de är 33,9. I alla landskap i Finland är män i genomsnitt äldre än sin partner då de ingår sitt första äktenskap.

Sedan början av 1980-talet har medelåldern för att ingå äktenskap stigit från 25 år till 32 år för kvinnor och från 27 år till 34 år för män.

Statistiken visar också att allt färre heterosexuella par gifter sig.

Många finländare gifter sig också med en partner som representerar en annan nationalitet. Kvinnor som är fast bosatta i Finland gifte sig med representanter av 123 olika nationaliteter under fjolåret. Männen i sin tur gifte sig med representanter av 120 olika nationaliteter.

I nuläget slutar ungefär fyra av tio äktenskap i skilsmässa. Enligt statistiken är risken att skiljas störst i början av äktenskapet och som högst under det tredje året av äktenskapet.

Den nya äktenskapslagen trädde i kraft i mars 2017 och under fjolåret ingick 554 samkönade par äktenskap. Innan lagen trädde i kraft registrerade 36 par sitt äktenskap under fjolårets två första månaden.

Bland samkönade par är skilsmässor vanligare bland kvinnopar.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

6 saker att tänka på när du jämför lån

Mer läsning