Ostadigt men varmare väder till påsk

Det blir ostadigt väder till påsk. Bild: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Påskvädret ser ut att bli ganska ostadigt, men med högre temperaturer än för tillfället. Väglaget borde inte ställa till med problem för dem som planerar att resa bort under helgen.

I södra och mellersta Finland kommer dagstemperaturerna att vara klart på plussidan under dagarna, i norr omkring noll.

– På långfredagen stiger temperaturen över noll i såväl södra som mellersta Finland. Under veckoslutet och i början av därpå följande vecka fortsätter vädret bli varmare, drygt fem grader på dagarna. Vädret blir ganska vårigt, säger jourhavande meteorologen Antti Jylhä-Ollila på Meteorologiska institutet.

De senaste dagarna har det varit ordentligt kallt under nätterna men även nätterna blir mildare när vi närmar oss påsk.

Jylhä-Ollila säger att påskvädret ser ut att bli ganska molnigt, men solen torde nog visa sig också. Det kan regna eller snöa på olika håll i landet.

– Men det blir inte någon speciellt regnig påsk.

I takt med att vädret blir varmare är det allt viktigare att vara försiktig på isarna, varnar Finlands miljöcentral. I södra Finland är isarna i snitt 5–10 centimeter tunnare än de brukar vara vid den här tiden på året. 

Pippi skuttar omkring på Finns sommarteater

Pippi Långstrump, Pippilotta Viktualia Rullgardina Krusmynta Efraimsdotter Långstrump, är en av Astrid Lindgrens mest kända och populära figurer. Sommaren 2019 skuttar hon omkring på Finns sommarteaters (tidigare Glims sommarteater 1973-2005) scen i Esbo till Georg Riedels välkända musik. Senast spelades Pippi på Finns år 2006 och det var alla tiders publiksuccé på sommarteatern med nästan 6000 åskådare! Då spelades huvudrollen av Josefin Silén, som sedan dess utbildat sig till musikalartist i Sverige och i höst spelar Esmeralda i Ringaren i Notre Dame på Tampereen Teatteri. 29.3.2019 - 07.54