Ost- och skinkpaj

Ost- och skinkpaj passar både i utflyktskorgen och på matbordet. Bild: TT

Paj blir sällan fel på sommaren. Lika god och uppskattad hemma på köksbordet som i picknickkorgen.

Till 4 personer, 1 timme + 30 minuter för degen att vila

Till pajskalet:

3 dl vetemjöl

1 krm salt

100 g smör

2 msk kallt vatten

Till fyllningen:

200 g rökt skinka

200 g riven ost

1 riven morot

2 msk hackad gräslök

1 vitlöksklyfta

5 ägg

2 1/2 dl standardmjölk

2 1/2 dl mager grädde

1 msk koncentrerad kycklingfond

1 krm vitpeppar

Gör så här:

1. Hacka samman mjöl, salt och smör i matberedare med kniven monterad. Tillsätt vatten och kör några sekunder till. Låt degen vila svalt i 30 minuter.

2. Kavla ut pajdegen mellan dubbla bakplåtspapper. Lyft försiktigt bort det översta pappret och vänd ned degen så att det nedersta bakplåtspappret hamnar överst. Pappret som nu är överst ska sitta kvar under förgräddningen. Tryck ut degen i kanterna på formen och stick några små hål i botten. Förgrädda pajskalet 10 minuter i 200 graders ugn.

3. Strimla skinka och ost. Blanda med riven morot, hackad gräslök och riven vitlök i en rymlig bunke. Tillsätt ägg, mjölk, grädde, fond och peppar. Ta bort bakplåtspappret och slå i fyllningen. Grädda pajen 35–45 minuter på låg fals i 200 graders ugn.