Oslo tingsrätt ger grönt ljus för fortsatt oljeborrning i Arktis

Greenpeaces fartyg Arctic Sunrise protesterade mot Statoils oljeborrning i Korpfjell, Barents hav i augusti 2017. Foto: Nick Cobbing Bild: Nick Cobbing/SPT

Oslo tingsrätt beslöt på torsdagen att oljeborrningen i norska vattenområden i Arktis kan fortsätta som förut. Domslutet fattades efter en juridisk process där Natur og Ungdom och Greenpeace stämde den norska staten för oljeborrning i Arktis.

"Miljöorganisationernas hänvisning till att oljeborrningen bryter grundlagens paragraf 112 saknar grund. Det finns inte heller formfel i rättsfallet. Staten och olje- och energidepartementet frikänns", skriver Oslo tingsrätt i sin motivering av domslutet.

Oslo tingsrätt beslöt därtill att Natur og Ungdom och Greenpeace döms att betala den norska statens rättegångskostnader på sammanlagt 59 345 euro.

Rättsprocessen har pågått sedan oktober 2016 då miljöorganisationerna Natur og Ungdom och Greenpeace stämde den norska staten för att de norska myndigheterna tillåter ny borrning av olja i Barents Hav och Arktis. De norska myndigheterna hade kort tidigare gett 13 bolag nya licenser för att borra efter olja i Barents hav i Arktis.

Bland andra det norska bolaget Statoil och svenska Lundin Petroleum har beviljats licens att borra olja i norskt territorialvatten eller Norges ekonomiska zon till havs. Miljöorganisationerna hänvisade till grundlagens paragraf 112 som säger att de norska myndigheterna ska värna om naturen och miljön för framtida generationer.

Oljan och gasen står för tillfället för över 14 procent av den norska bruttonationalprodukten.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bred efterfrågan på stugor gynnar den som vill sälja

Mer läsning