Oslagbare Bibi nere för räkning?

Benjamin Netanyahu (mitten) i samband med onsdagens röstning i Knesset. Nyval är utlyst till september. Bild: Sebastian Scheiner/AP

Många väntade sig att han skulle trolla fram en kanin ur hatten och presentera en oväntad regeringslösning i elfte timmen. Men det parlamentariska pusslet blev alltför svårt att lösa för Benjamin Netanyahu.– Det här är det största nederlaget för Netanyahu på många år, säger statsvetaren Anders Persson.

Frustrationen var påtaglig när Benjamin Netanyahu mötte pressuppbådet efter en lång kväll i det israeliska parlamentet, Knesset.

– Helt otroligt! Avigdor Lieberman är nu en del av vänstern. Det är helt uppenbart att han ville fälla den här regeringen för att vinna fler röster, sade Bibi enligt Reuters, med udden riktad mot sin motståndare i partiet Yisrael Beitenu (Israel vårt hem).

Framgången i regeringsförhandlingarna hängde på en skör tråd när Netanyahu försökte förena till synes oförenliga partier i sin regering. Hans tidigare försvarsminister Lieberman, numera partiledare för Yisrael Beitenu, krävde militärtjänst för alla, medan Förenade Torah-partiet fortsatt ville att ultraortodoxa judar skulle undantas från värvning.

"Aura av oövervinnerlighet"

Utmaningen visade sig vara ett oöverstigligt berg – även för den oslagbare Bibi, som Netanyahu också kallas.

– Han har haft en aura av oövervinnerlighet över sig. Den auran fick definitivt en törn i går (onsdag), säger Anders Persson, Israelkännare och statsvetare vid Lunds universitet.

De misslyckade förhandlingarna och det utlysta nyvalet i september innebär en förlust för Benjamin Netanyahu. Men precis som många israeliska bedömare tror Anders Persson att händelserna i Knesset också kommer sätta mer fokus på hans relation till rättsväsendet.

Netanyahu utreds sedan en tid tillbaka för flera fall av korruption. Han misstänks bland annat ha betalat ägarna till en stor nyhetssajt för att publicera positiva nyheter om premiärministern.

Fredsplan i fara

Bara veckor efter det nyss utlysta nyvalet väntas han framträda i domstol för första gången. Innan dess har Netanyahus förhoppning varit att lagstifta sig till åtalsimmunitet, något som blir betydligt svårare efter de misslyckade regeringsförhandlingarna.

Det gör också utsikterna för den amerikanska fredsplanen för Mellanöstern betydligt dystrare. USA:s president Donald Trump har få vänner som är så nära som Benjamin Netanyahu och hela fredsplanen bygger på att han fortsatt är premiärminister i Israel, enligt Anders Persson.

– Det väcks givetvis många frågetecken om vad det här kommer att innebära, framför allt eftersom det redan har dragit ut på tiden. Dessutom kommer det amerikanska valet allt närmare där fokus kommer att hamna på andra frågor.

Räkna inte bort Bibi

Landskapet efter beskedet om nyval är svårt att navigera i. Benjamin Netanyahu tillhör inventarierna i den israeliska maktens korridorer och många israeler har svårt att föreställa sig någon annan som premiärminister, tror Anders Persson. Samtidigt är situationen i parlamentet svårare än någonsin. Utöver det misstänks Netanyahu för flera brott.

Kanske kommer politiska analytiker minnas tillbaka och peka på regeringskrisen 2019 som början på slutet för Benjamin Netanyahu. Men statsvetaren Anders Persson vill inte räkna bort hans chanser.

– Han är en oerhört skicklig politiker som dessutom har en enorm lust av att fortsätta leda landet. Jag är övertygad om att han inte kommer att ge sig utan att kämpa in i det sista.

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning