Oscarsrykten kring Isabelle Huppert

Bild: Pressbild

Hon har varit en av Frankrikes mest hyllade skådespelare i mer än 40 år. Men Isabelle Huppert har aldrig varit hetare än hon är nu, vid 63 års ålder. Härom veckan vann hon en Golden Globe för bioaktuella Elle och nästa vecka är chanserna stora att hon nomineras till en Oscar för samma film.

När TT möter Isabelle Huppert i Paris ska hon samma kväll hedras med ett franskt filmpris för att hon bidragit till att sprida fransk film i världen.

– Det har varit ett par väldigt bra år, det kan jag inte förneka, säger hon och fortsätter:

– Det känns väldigt tillfredsställande, där jag är nu.

Spelar schlagersångerska

Vid sidan av Elle har biopubliken under året som gått kunnat se henne i Mia Hansen Löves hyllade Dagen efter denna och i Joachim Triers Louder Than Bombs. Senare i år syns hon som schlagersångerska i Souvenir och har huvudrollen i Michael Hanekes Happy End, som lär få världspremiär i Cannes i maj. Hon medverkar dessutom i ytterligare sex filmer som får premiär under det kommande året.

– Jag arbetar inte jämt, även om det ser ut så, säger hon med en väldigt fransk axelryckning.

– När jag blir erbjuden en filmroll, är det viktigaste vem som ska regissera. Det är klart att manus och motspelare också är viktiga detaljer, men det är regissören som är absolut viktigast. Om Michael Haneke ringer, är det klart att jag läser manuset, men inte lika noggrant som om det är en nybörjare.

"Måste ha förtroende"

Elle – som hade premiär i Finland i december och har fått positiva recensioner, bland annat av Sara Ehnholm Hielm i HBL 9.12.2016 – är regisserad av holländaren Paul Verhoeven.

– Jag tror att bara han hade kunnat göra den filmen. För en sådan roll måste jag ha totalt förtroende för regissören, säger Huppert.

I filmen spelar hon en kvinna som blir våldtagen i sitt hem och som startar ett psykologiskt spel med våldtäktsmannen. Hennes beteende följer inte den förväntade mallen.

– Den här kvinnan gör saker som hon kanske inte själv kan förklara helt och hållet. Och jag är inte säker på att jag riktigt kunde förklara det medan jag gjorde filmen.

– På ett sätt är det en klassisk thriller, ett hämnddrama. Men inom den ramen finns det någonting mycket mer komplext, hur hon åstadkommer sin hämnd.

Tar gärna risker

Huppert säger att hon aldrig tar med sig obehagliga saker hem på kvällen.

– Våldtäktsscenen tog fem, nej kanske tre dagar, att göra. Och den stod inte i vägen för mig efteråt. Jag tänker inte på det.

Hon är känd för att ta risker i sina roller, att hela tiden pusha sig framåt.

– Att inte ta risker skulle vara oerhört trist och det skulle vara farligt att bara göra tråkiga och ofarliga filmer. Och allt som har hänt mig visar att jag har haft rätt. Ju längre man går, desto mer får man tillbaka. Kanske inte alltid, men ofta.

Född: 1953 i Paris.

Bakgrund: Debuterade på film i César och Rosalie 1972, men fick sitt stora genombrott i Spetsknypplerskan 1977. Har medverkat i över 90 film- och tv-produktioner och prisbelönats för roller i filmer som Pianisten av Michael Haneke (2001) och Ceremoni av Claude Chabrol (1995). Har också samarbetat med regissörer som Bertrand Tavernier, Jean-Luc Godard, Clarie Denis och François Ozon.

Aktuell: I Paul Verhoevens film Elle som fick finländsk biopremiär den 9 december. Den 24 januari står det klart om hon Oscarsnomineras för sin roll.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning