Osannolikt – men sant

Jamaicas Shelly-Ann Fraser-Pryce är en av favoriterna i söndagens 100 m. Bild: LEHTIKUVA / AFP / KIRILL KUDRYAVTSEV

Homosexualitet är förbjudet i Qatar. Det är inte bara straffbart, utan i princip belagt med dödsstraff – även om det veterligen aldrig tillämpats. Föreställ er hur lustigt det är för de VM-friidrottare som SVT-kommentatorn Kajsa Bergqvist och alla de VM-deltagare som är homosexuella.

Det är förstås bara en liten parentes i det stenrika kungadömet Qatars historia, där mänskliga rättigheter är ungefär lika mycket värda som en dörrmatta i ett av emirens 39 badrum. Det internationella friidrottsförbundet IAAF kunde förstås ha tagit ett förnuftigt beslut och placerat VM i ett land där det åtminstone ordnas demokratiska val. Sällan.

En minut. Det är vad som räddade USA-sprintern Christan Coleman från att bli avstängd i uppemot två år för ett dopningsbrott. I stället: en av de absolut största favoriterna på herrarnas 100 m i VM. Bisarrt. Dopningskontrollanten anlände 8.01, då Coleman anmält att han är anträffbar 7-8 i sitt hem. I själva verket befann sig Coleman i en helt annan delstat. Eftersom dopningskontrollanten inte var där före 8 prickades Coleman för felaktiga närvarouppgifter, inte för ett missat dopningstest. Han prickades ytterligare två gånger inom tolv månader, men den där minuten räddade honom från en avstängning. Allt det här är förstås ungefär lika sannolikt som att ett land som Qatar år 2019 står värd för ett friidrotts-VM. Bisarrt.

Whitewashing. Det är vad det kallas då ett land som Qatar försöker putsa sin internationella image med att ordna en massa fina evenemang: handbolls-VM, cykel-VM, friidrotts-VM, fotbolls-VM.

Det är förstås helknäppt att idrottarna springer maraton mitt i natten för att Qatar betalat mest för att få ordna VM. Men det är som det är.

Misstänker att Anne-Mari Hyryläinen inte får många röster i valet av årets idrottare, men 19:e plats som femte bästa europé i VM-maratonloppet i de svåra förhållandena är en hyfsad prestation. Inte dåligt heller av Alisa Vainio, som var 26:a totalt i sin VM-debut.

Vill förstås inte förtala någon, men faktum är att deltagarna i VM har helt olika förutsättningar. Precis före VM avslöjades ett par kenyanska löpare som injicerade EPO framför en dold kamera. Misstänker att det inte är ovanligt. Ett sextiotal kenyaner har åkt fast för dopning under de senaste fem åren. För att få delta i ett mästerskap måste kenyanska löpare bli dopningstestade minst tre gånger utanför tävlan under tio månader före VM, men det betyder knappast att systemet är vattentätt. Det sätter också Hyryläinens och Vainios prestationer i en annan dager.

Marcus Lindqvist Reporter

Aktia Aktiecertifikat Renare Europa ger tidsenlig diversitet åt placeringsportföljen

Mer läsning