Osala drömmer om OS-guld

Oskar Osala är redo att ge allt i rinken för att han ska uppnå sin stora dröm.Bild: LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Då herrarnas hockey kör i gång i OS har lejonen bara ett mål.– Vi ska vinna guld, säger Oskar Osala inför öppningsmatchen mot Tyskland.

Vid OS i Sotji för fyra år sedan skrev Oskar Osala ner att han vill vara med då följande OS-turnering spelas. Och då lejonen åker in på isen för sin första match på torsdag är Vasas stora son en av de utvalda som får representera Finland i den största av turneringar.

– Det är en alldeles otrolig känsla då drömmarna går i uppfyllelse, säger han med glödande ögon.

– Jag är väldigt stolt över hur jag jobbat de senaste fyra åren. Jag har levt, tränat och andats som en proffsidrottare och det har varit bra år för mig. OS är det största som finns och att vara här är väldigt skönt.

30-åringen Osala spelar sitt livs bästa hockey och njuter av att vara på toppen av karriären.

– Förra säsongen var min bästa hittills. Nu klarar sig laget sämre men jag känner att min skridskoåkning är minst lika bra som i fjol och att allt det hårda arbete jag gjort kommer fram på isen. Det märks att jag blivit äldre och vågar vila lite mellan träningspassen, säger han.

– Det är härligt att spela för tillfället.

Osala hör till de spelare som inte visade upp sig i landslaget under säsongen. Han var varken uttagen i lejontruppen till Karjalaturneringen i november eller i den ryska EHT-turneringen inför jul. Därför var det många som räknade med att han inte alls var aktuell för OS eftersom Lauri Marjamäki inte valt att granska honom under säsongen.

Sanningen var den motsatta. Marjamäki hade gillat det han såg av Osala i VM i Paris och Köln i våras och visste vad han får om han tar ut Osala till OS-truppen. Därför räckte det med att tränaren och spelaren kommunicerade med varandra under säsongen och att Osala visade upp samma starka form som tidigare.

Mångsidig utan superstyrka

En av orsakerna till att Osala tog en plats i det finländska OS-laget är att det är svårt att hitta några svagheter i hans spel. Den storväxta och urstarka forwarden är väldigt mångsidig och kan användas i roll som roll. Han är oerhört svår att rubba i närkamperna, han har en bra klubbteknik, blicken för spelet håller bra nivå och hans skott har orsakat problem för målvakterna i KHL.

– Jag kan ha olika roller i en turnering, det är säkert en av orsakerna att jag är här. Jag kan spela både center och ytter och jag kan användas i powerplay och i boxplay, funderar Osala.

– Det har alltid varit min svaghet.

Han öppnar upp tankegången en del. Det är inte så att det direkt är en svaghet att vara stark på så gott som samtliga delområden av spelet. Det han saknar är ett specialkunnande av högsta tänkbara klass. Han har inte ett skott av Patrik Laines kaliber, han är inte lika hockeysmart som Sebastian Aho och han har inte samma bländande teknik som Mikael Granlund.

– Om man har en superstyrka i sitt spel är det lättare att komma in i lag, funderar Osala själv om sina egenskaper.

Bara ett mål i turneringen

I OS är Osalas och lejonens mål klart – laget är ute efter guldet. Och trots att Finland inte på något sätt har det starkaste spelarmaterialet på pappret har laget goda chanser att nå framgång. Ryssland har de bästa spelarna och de är extra taggade att visa vad de går för då de inte tillåts spela under rysk flagga. Men det är inte bara en eller två gånger ryska hockeylag gått in i turneringar med bästa materialet och som favoriter för att sedan underprestera och floppa.

Sverige, Kanada och Tjeckien är också lag att räkna med men inget av dem är oöverkomligt för Finland.

– Jag tycker vårt lag ser väldigt starkt och bra ut. Vi är minst lika bra som de andra och jag ser ingen orsak varför vi inte kan vinna guld, slår Osala fast.

– Det är vårt enda mål i turneringen. Om vi lyckas med det är det alldeles otroligt stort. Det är så stort att det är svårt att förstå.

Osala säger att vägen till framgång i Pyeongchang inte är kantad av mirakel eller magi. Det handlar om att vara fokuserade, jobba på samma sätt som i klubblaget och stänga ut de störningsmoment som finns kring laget i en turnering av OS storlek och dignitet.

– Man måste leva som vi gör under en normal bortaturné och hålla fokus på hockeyn, säger han.

Hur ser lejonlaget då ut enligt Osala?

– Vi har en stark trupp där det finns mycket av alla de ingredienser som behövs för framgång. Vi har turneringens bästa målvakter, en defensiv som håller samma klass som övriga lags och en stark offensiv. jag tycker vi ser väldigt bra ut, slår han fast.

Short track intresserar

Under OS ska Osala försöka hålla lite koll på hur de övriga finländarna klarar sig i Pyeongchang. Han vill gärna se längdåkning, backhoppning och skidskytte men också skridskoåkningens short track intresserar.

– Jag tränar på lite samma sätt som de som tävlar i short track och det ska bli kul att få se hur bra de åker skridsko på den lilla banan, säger han.

Men främst är det gymmet som gäller för den ytterst vältränade spelaren. Där ska han inte bara träna – han ska kolla in hur idrottare från olika grenar tränar och suga åt sig av lärdomarna.

– Jag känner ju Andreas Romar så det skulle vara kul att se honom tävla och också Samu Torsti är bekant och vi hälsar på varandra då vi träffas, säger Osala om bekanta utanför hockeylaget.

Fakta

Finlands lag i OS

Målvakter:

Mikko Koskinen, SKA S:t Petersburg (KHL), Juha Metsola, Amur Chabarovsk (KHL), Karri Rämö, Jokerit (KHL).

Backar:

Mikko Lehtonen, Tappara, Tommi Kivistö, Jokerit (KHL), Lasse Kukkonen, Kärpät, Sami Lepistö, Jokerit (KHL), Juuso Hietanen, Dynamo Moskva (KHL), Miro Heiskanen, HIFK, Miika Koivisto, Kärpät, Atte Ohtamaa, Ak Bars Kazan (KHL).

Anfallare:

Marko Anttila, Jokerit (KHL), Julius Junttila, Kärpät, Eeli Tolvanen, Jokerit (KHL), Joonas Kemppainen, Salavat Julajev Ufa (KHL), Jani Lajunen, HC Lugano (NLA), Jonas Enlund, Sibir Novosibirsk (KHL), Petri Kontiola, Lokomotiv Jaroslavl (KHL), Mika Pyörälä, SC Bern (NLA), Jarno Koskiranta, SKA S:t Petersburg (KHL), Oskar Osala, Metallurg Magnitogorsk (KHL), Sakari Manninen, Örebro (SHL), Teemu Hartikainen, Salavat Julajev Ufa (KHL), Jukka Peltola, Tappara, Veli-Matti Savinainen, Jugra Chanty-Mansijsk (KHL).

Tränare:

Lauri Marjamäki.

Svenska Sigtunaskolan lockar med högklassiga studier i anrik och internationell miljö

Intresserad av en internationell gymnasieutbildning och av att testa dina vingar utomlands? På svenska Sigtunaskolan Humanistiska Läroverket kan det förverkligas under trygga och inspirerande förhållanden som samtidigt öppnar många dörrar. 15.2.2019 - 09.22