Osäker så in i h******e

Komikerduon Issa Rae och Yvonne Orji spelar bästisar i vått och torrt som stundvis använder riktigt fult språk med varandra. Därför har varje avsnitt i den fått ett tema med en svordom. Första avsnittet heter så "Osäker så in i h*****e. Bild: Pressbild/John P Fleenor

Mot en bakgrund av svarta unga män som skjuts av poliser, av en öppet rasistisk Donald Trump i presidentvalskampanjen och av att noll afroamerikanska skådisar var Oscarsnominerade i år kunde HBO:s Insecure inte vara mer aktuell.

Insecure finns på HBO Nordic.

Seriens skapare Issa Rae spelar också huvudrollen där karaktären (med samma förnamn) slits ut av sitt förhållande som står och stampar på stället samtidigt som hon kämpar för att hävda sig på sin arbetsplats. Men mest av allt handlar det om den stundvis stormiga vänskapen mellan Issa och Molly (Yvonne Orji).

Kompisarna närmar sig 30 och då det på ytan ser ut som om Molly har allt (hon är elegant, jobbar som jurist på ett snitsigt kontor) så vill hon helst av allt bara träffa någon. Det är inte lätt att hänga på Tinder då alla andra egentligen bara vill ligga. Och liggs, det görs det också i den här komediserien, på samma lite råa sätt som sex porträtteras också i Girls.

Om man skulle rättvisemärka serier skulle Insecure definitivt få höga poäng. Kommer du på en annan serie där alla huvudkaraktärer är afroamerikaner och kvinnor? Perspektivet är nytt, trots att vi lever i 2016. Referenserna till svart kultur är många och de smygs in med humor. Som när pojkvännen (Jay Ellis) öppnar ett födelsedagskort med hälsningen "If you're reading this it's your birthday" och kortet spelar 50 cents monsterhit In Da Club från 2003. I ett annat avsnitt joggar pojkvännen i en Muhammad Ali-t-tröja.

Issa Rae (31) tog internet med storm när hon skapade Youtube-serien Awkward Black Girl. HBO-serien Insecure baserar sig löst på Awkward Black Girl. Bild: Pressbild/John P Fleenor

Det är i scenerna på arbetsplatserna som smygrasismen porträtteras, med ett stänk humor, självfallet. Issa jobbar på välgörenhetsorganisationen med det larviga namnet We Got Y'all (ungefär "Vi står upp för er"). Organisationen jobbar med underpriviligierade barn i områden av Los Angeles där det främst bor svarta. Som den enda svarta på sitt jobb känner Issa att hon ständigt behöver hävda sig gentemot sina jämnåriga och lika högt utbildade vita kolleger. I ett avsnitt misslyckas hon med planeringen och får höra att kollegerna skickar "vita mejl" bakom hennes rygg.

– Nu är jag alltså den svarta tjejen på jobbet som sabbade allt medan vita typer sabbar saker hela tiden.

I en annan minnesvärd scen klagar en av Mollys dejter på att en delägare i advokatfirman ständigt försöker knytnävshälsa på honom bara för att han tror att svarta män gör så sinsemellan. HBTQI-aspekten blir heller inte helt bortglömd i den här serien i och med att ett helt avsnitt behandlar fördomarna mot att vara både svart och homo.

I övrigt festas det, brunchas det och talas om sex. Befriande är att se alldagligheten i det hela när svarta kvinnor porträtteras i helt vanliga situationer. Det senaste året har vi ju också fått oss lektioner i de svartas historia, som i ghettoskildringen The Get Down på Netflix och i nyinspelningen av Roots (Rötter) På HBO. Till saken hör också att soundtracket till serien är riktigt häftigt plus att det lyfter fram lovande svarta musikförmågor som Thundercat. Sök till exempel upp låten Heartbreaks + Setbacks.

Sofia Holmlund Reporter

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bred efterfrågan på stugor gynnar den som vill sälja

Mer läsning