Osaka tände elden efter coronapräglad invigning

Naomi Osaka avslutade fackelstafetten och tände OS-elden på Olympiastadion i Tokyo. Bild: Hannah McKay/AP/TT

OS-invigningen präglades av coronapandemin och en eld som tändes av Naomi Osaka, världstvåan i tennis som haft problem med psykisk ohälsa.

Öppningsceremonin för de 29:e olympiska sommarspelen (i den 32:a olympiaden efter tre inställda OS på grund av första och andra världskriget under 1900-talet) inleddes klockan 20 lokal tid och 14 finsk tid på Olympiastadion i Tokyo. En arena med kapacitet för 68 000 åskådare, men som på grund av restriktionerna i coronapandemin inte hade någon allmän publik under invigningen.

Det knappt fyra timmar långa spektaklet inleddes med japanska uppträdanden, hissning av Japans flagga följt av nationalsången "Kimi ga yo".

Innan delegationerna började marschera in hölls en tyst stund för att hedra offren i coronapandemin, samt de israeler som dog i samband med en terroristattack under sommar-OS i München 1972. De knappt 1 000 personer som fått tillåtelse att vara inne på arenan, däribland Internationella olympiska kommitténs ordförande Thomas Bach, ställde sig upp på läktarplats.

Tummade på restriktioner

Därpå började de 205 deltagande nationerna tåga in i japansk alfabetsordning, med undantag för Grekland, som anordnade de första olympiska spelen i Aten 1896 och som av tradition går först. Värdnationen, i år Japan, gick sist. Vissa länder som Argentina, som hoppade i grupp nära varandra som land 9, och Kirgizistan, utan munskydd som land 56, stack ut då de inte följde restriktionerna kring social distansering.

Finlands fanbärare var trapskytten och OS-guldmedaljören från 2008 Satu Mäkelä-Nummela och simmaren Ari-Pekka Liukkonen. 50-åriga Mäkelä-Nummela är äldst i den finska truppen, yngst är 18-åriga släggkastaren Silja Kosonen.

Samtidigt som tv-bilderna från invigningen matades ut över hela världen pågick protester på gatorna utanför Olympiastadion, enligt sajten Inside the Games som refererade till klipp på sociala medier. OS i Tokyo har varit mycket omdiskuterat och en stor del av den japanska befolkningen vill inte att spelen anordnas under pandemin.

Flera höll i OS-elden

Invigningen avslutades bland annat med att den olympiska eden svors, låten "Imagine" (som John Lennon skrev till sin japanska fru Yoko Ono som växte upp i Tokyo) framfördes och OS-organisationens ordförande Seiko Hashimoto och IOK-ordföranden Thomas Bach talade i munskydd.

Båda anförandena berörde invigningens huvudtema "Gå vidare" i coronapandemin.

– I dag är en stund av hopp. Ja, det är väldigt annorlunda mot vad vi alla trodde, men låt oss vårda det här ögonblicket. Till slut är vi här alla tillsammans, sade Bach.

Därefter tändes elden av tennisstjärnan och japanska medaljhoppet Naomi Osaka efter en fackelstafett på innerplan där både basebollspelare och läkare höll i elden som färdats från Grekland.

Världstvåan Osaka, som kämpat med psykisk ohälsa under sin tid i världstoppen, tände elden klockan 23.47 lokal tid.

Medieuppgifterna om att Osaka skulle tända elden kom redan tidigare under fredagen då hennes inledande OS-match sent flyttades från lördag till söndag vilket skapade spekulationer om att hon ska vara en del av eldceremonin.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Finland behöver Östersjön – vi kan och ska ännu rädda den

Mer läsning