OS-tvåan: Jag riskerar att dödas

Feyisa Lilesas gest har använts av oromofolket under protesterna mot vad den etiopiska regeringen kallat en landreform. Bild: Olivier Morin

OS-silvermedaljören i maraton, 26-åriga etiopiern Feyisa Lilesa, fruktar att hans regimkritiska protest vid mållinjen kan kosta honom livet. – Åker jag tillbaka till Etiopien kommer de kanske att döda mig, säger han.

Det var i samband med målgången som OS-tvåan lyfte armarna över huvudet och formade ett X. Gesten har använts av oromofolket under protesterna mot vad den etiopiska regeringen kallat en landreform. Demonstrationerna har mötts med våld, och enligt Human Rights Watch har över 400 människor dödats sedan november 2015 när den etiopiska regeringen inledde sin offensiv mot oppositionella.

Skärpte kritiken

På presskonferensen efter silverloppet i Rio de Janeiro skärpte Lilesa kritiken.

– Den etiopiska regeringen dödar mitt folk, så jag stöder alla protester överallt eftersom oromo är min stam. Mina släktingar har kastats i fängelse och de blir dödade om de talar om demokratiska rättigheter, sade han enligt Washington Post.

Lilesa överväger nu att försöka stanna utomlands.

– Åker jag tillbaka till Etiopien dödar de kanske mig. Dödar de mig inte kommer de att fängsla mig. Jag har ännu inte bestämt mig, men kanske kommer jag att flytta till ett annat land, säger 26-åringen som nu hyllas som en folkhjälte av oromoer i exil.

Enligt myndigheterna i hemlandet behöver Lilesa inte vara rädd.

– Även om det är förbjudet att uttrycka politiska budskap under olympiska spel kommer idrottaren att välkomnas som övriga medlemmar av den etiopiska OS-truppen när han kommer hem, säger regeringens talesman Getachew Reda till statligt anknutna Fana Broadcasting Corporate.

Vill undvika kritik

En expert säger till TT att Lilesa förmodligen inte riskerar fängelse på grund av att han är så känd i Etiopien.

– Det skulle bara leda till att regeringen drar på sig internationell kritik, och det vill den undvika.

Om OS-medaljören deltar aktivt i demonstrationerna i hemlandet kan däremot saken hamna i ett annat ljus.

– Då tror jag att man skulle gripa honom, säger experten som inte vill framträda med namn med hänvisning till att frågan är så känslig. 

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning