OS-teamet väljs efter Hyères

Nia i EM. Noora Ruskola och Camilla Cedercreutz säkrade den finländska nationsplatsen till OS i Rio de Janeiro. Bild: Vesa Koivunen/SPV

En OS-plats står på spel under världscupsregattan i Hyères. Noora Ruskola och Camilla Cedercreutz ställs mot Sinem Kurtbay och Silja Kanerva i kampen om en plats i Rio.

Noora Ruskola och Camilla Cedercreutz säkrade nationsplatsen till OS i Rio de Janeiro under regattan på Palma de Mallorca förra veckan.

Ruskola och Cedercreutz placerade sig bättre än det andra finländska 49erFX-teamet, Sinem Kurtbay och Silja Kanerva, i tävlingen som gav nationsplatsen. Vilketdera teamet som får representera Finland i sommarens OS är oklart och avgörs under världscupsregattan i franska Hyères i slutet av månaden.

Kurtbay led av en knäskada både inför och under regattan i Palma vilket kan ha påverkat teamets resultat. Kurtbay och Kanerva slutade 17:e medan Ruskola och Cedercreutz var 9.

– Planen är väldigt enkel, säger landslagstränaren Joakim Wilenius.

– Det båtlag som når en bättre placering i Hyères åker till OS. Vi preciserar kvalkriterierna i regattan då tävlingen närmar sig.

Wilenius säger att han är mycket nöjd över att man lyckades uppnå det mål man satte upp inför regattan i Palma – att ta nationsplatsen.

– Nu har vi kommit överens med olympiska kommittén och idrottarna att OS-representanten väljs utifrån resultaten i Hyères, säger Wilenius.

Toppidrottschefen Mika Kojonkoski, som i sista hand ansvarar för valet, säger att läget är bra.

– Vi har två bra team som utvecklas hela tiden. Jag är säker på att vi har ett slagkraftigt 49erFX-team i Rio, säger han.

Världscupen i Hyères avgörs mellan den 27 april och den 1 maj.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning