OS-teamet väljs efter Hyères

Noora Ruskola och Camilla Cedercreutz seglar mot OS.Bild: Vesa Koivunen/SPV

En OS-plats står på spel under världscupsregattan i Hyères. Noora Ruskola och Camilla Cedercreutz ställs mot Sinem Kurtbay och Silja Kanerva i kampen om en plats i Rio.

Noora Ruskola och Camilla Cedercreutz säkrade nationsplatsen till OS i Rio de Janeiro under regattan på Palma de Mallorca förra veckan.

Ruskola och Cedercreutz placerade sig bättre än det andra finländska 49erFX-teamet, Sinem Kurtbay och Silja Kanerva, i tävlingen som gav nationsplatsen. Vilketdera teamet som får representera Finland i sommarens OS är oklart och avgörs under världscupsregattan i franska Hyères i slutet av månaden.

Kurtbay led av en knäskada både inför och under regattan i Palma vilket kan ha påverkat teamets resultat. Kurtbay och Kanerva slutade 17:e medan Ruskola och Cedercreutz var 9.

– Planen är väldigt enkel, säger landslagstränaren Joakim Wilenius.

– Det båtlag som når en bättre placering i Hyères åker till OS. Vi preciserar kvalkriterierna i regattan då tävlingen närmar sig.

Wilenius säger att han är mycket nöjd över att man lyckades uppnå det mål man satte upp inför regattan i Palma – att ta nationsplatsen.

– Nu har vi kommit överens med olympiska kommittén och idrottarna att OS-representanten väljs utifrån resultaten i Hyères, säger Wilenius.

Toppidrottschefen Mika Kojonkoski, som i sista hand ansvarar för valet, säger att läget är bra.

– Vi har två bra team som utvecklas hela tiden. Jag är säker på att vi har ett slagkraftigt 49erFX-team i Rio, säger han.

Världscupen i Hyères avgörs mellan den 27 april och den 1 maj.

Svenska Sigtunaskolan lockar med högklassiga studier i anrik och internationell miljö

Intresserad av en internationell gymnasieutbildning och av att testa dina vingar utomlands? På svenska Sigtunaskolan Humanistiska Läroverket kan det förverkligas under trygga och inspirerande förhållanden som samtidigt öppnar många dörrar. 15.2.2019 - 09.22