OS-stjärnskottet bojkottar Ryssland – "orolig för säkerheten"

Sebastian Samuelsson skrällde med två OS-medaljer i Pyeongchang. Bild: Lehtikuva/Andreas Hillergren

Skidskyttestjärnan Sebastian Samuelsson avstår världscupavslutningen i Tiumen, Ryssland, om två veckor.

20-åringen följer Tjeckiens, Kanadas och USA:s bojkottande exempel – men får inte fullt stöd från svenske förbundskaptenen Wolfgang Pichler. Under Sydkorea-OS var skidskytten Sebastian Samuelsson inne på att bojkotta världscupavslutningen i Ryssland.

Nu har 20-åringen bestämt sig för att stanna hemma från tävlingarna i Tiumen den 20–25 mars.

"Nationer utan en fungerande antidopningsorganisation ska inte ha tävlingar på internationell nivå. Dessutom orolig för säkerheten både för mig själv och för de dopningstester som lämnas i Ryssland", skriver han på Twitter och motiverar sitt beslut ytterligare i en intervju med Expressen:

– Det är ett självständigt beslut, men jag känner ändå ett starkt stöd från övriga i landslaget, säger Samuelsson till tidningen.

Sveriges tyske förbundskapten Wolfgang Pichler håller inte helt med Samuelsson i hans beslut.

– Jag har en annan åsikt men jag stöttar honom om han tror att det här är bättre för sporten. Vi lever i en demokrati och om han vill bojkotta så borde han göra det. Vill han inte åka ska han inte åka, säger Pichler till Expressen.

Samuelsson, som finns med i truppen till helgens tävlingar i Kontiolahti, Finland, lämnade Pyeongchang med karriärens två första OS-medaljer i bagaget: stafettguld och silver i jaktstarten.

SPT-TT

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03