OS-stjärnskottet bojkottar Ryssland – "orolig för säkerheten"

Svenska OS-medaljören Sebastian Samuelsson är missnöjd med antidopningsarbetet i skidskytteBild: Lehtikuva/Andreas Hillergren

Skidskyttestjärnan Sebastian Samuelsson avstår världscupavslutningen i Tiumen, Ryssland, om två veckor.

20-åringen följer Tjeckiens, Kanadas och USA:s bojkottande exempel – men får inte fullt stöd från svenske förbundskaptenen Wolfgang Pichler. Under Sydkorea-OS var skidskytten Sebastian Samuelsson inne på att bojkotta världscupavslutningen i Ryssland.

Nu har 20-åringen bestämt sig för att stanna hemma från tävlingarna i Tiumen den 20–25 mars.

"Nationer utan en fungerande antidopningsorganisation ska inte ha tävlingar på internationell nivå. Dessutom orolig för säkerheten både för mig själv och för de dopningstester som lämnas i Ryssland", skriver han på Twitter och motiverar sitt beslut ytterligare i en intervju med Expressen:

– Det är ett självständigt beslut, men jag känner ändå ett starkt stöd från övriga i landslaget, säger Samuelsson till tidningen.

Sveriges tyske förbundskapten Wolfgang Pichler håller inte helt med Samuelsson i hans beslut.

– Jag har en annan åsikt men jag stöttar honom om han tror att det här är bättre för sporten. Vi lever i en demokrati och om han vill bojkotta så borde han göra det. Vill han inte åka ska han inte åka, säger Pichler till Expressen.

Samuelsson, som finns med i truppen till helgens tävlingar i Kontiolahti, Finland, lämnade Pyeongchang med karriärens två första OS-medaljer i bagaget: stafettguld och silver i jaktstarten.

SPT-TT

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00