OS-missen 2012 lärde Sjöström mycket – fyra år senare lossnade allt: "Den dagen var ett helvete"

Sarah Sjöströms prisskåp är fyllt till bredden. Drivkraften i hennes satsning mot fler medaljer är att se hur snabbt hon kan simma. Bild: AP/Petr David Josek

Sarah Sjöström vill testa sina gränser. Medaljregnet kommer som en naturlig bonus. Jag går inte omkring och tänker att jag är bäst i världen, säger simstjärnan.

Vad simmar man för när man redan är bäst i världen? Vad är det som håller glöden i ögonen levande då?

Fakta

Sjöströms makalösa medaljsaldo

Långbane-EM 2018 i Glasgow: Fyra guld.

Kortbane-EM 2017 i Köpenhamn: Tre guld, tre silver.

Långbane-VM 2017 i Budapest: Tre guld, ett silver.

OS 2016 i Rio: Ett guld, ett silver, ett brons.

Långbane-EM 2016 i London: Tre guld, ett brons.

Kortbane-EM 2015 i Netanya: Tre guld, två silver.

Långbane-VM 2015 i Kazan: Två guld, två silver, ett brons.

Kortbane-VM 2014 i Doha: Tre guld, ett silver.

Långbane-EM 2014 i Berlin: Tre guld, fyra silver.

Kortbane-EM 2013 i Herning: Två guld, fyra silver.

Långbane-VM 2013 i Barcelona: Ett guld, ett silver.

Långbane-EM 2012 i Debrecen: Två guld, ett silver.

Långbane-EM 2010 i Budapest: Ett guld, ett silver, ett brons.

Kortbane-EM 2009 i Istanbul: Två silver.

Långbane-VM 2009 i Rom: Ett guld.

Kortbane-EM 2008 i Rijeka: Ett silver.

Långbane-EM 2008 i Eindhoven: Ett guld.

För Sarah Sjöström är det relevanta frågor. Rentav avgörande.

Om man har tagit över trettio mästerskapsguld, korats till världens bästa simmare, vunnit precis allt som går att vinna och är tjugofem år står man högst upp och kan bara falla neråt.

Sjöström medger att tanken ibland slår henne.

– Absolut, jag förstår att jag får frågor om vad som driver mig. Jag tänker på det själv ibland. Jag har vunnit allt. Men jag älskar den här sporten. Det är en av de största kärlekarna i mitt liv. Jag känner mig lyckligt lottad, säger hon i en intervju med SPT.

Sjöström har ett kryss i varje ruta på en fulländad meritlista. Nu har hon vridit upp träningsmängden och intensiteten en gång till för att hon vill det.

Hon vill testa sina gränser.

– Jag utgår alltid från mig själv. Jag vill förbättra min träning och simma snabbare. Den bästa känslan på tävling är när man är stark. Medaljerna är en rolig bonus – och jag vet att jag tar dem om jag slår mina rekord.

När hon får frågan hur det känns svarar hon kort.

– Det är svårt att förklara.

"Är svintufft ibland"

Det är enkelt att bli fartblind när man tittar på Sjöströms karriär. Hon slog igenom som fjortonåring då hon tog ett EM-guld i Eindhoven.

Sedan dess har hon skördat guld i ett decennium. I svenska medier jämförs hon med Sveriges allra största idrottare genom tiderna.

– Jag går inte omkring och tänker att jag är bäst i världen. Det här är mitt jobb. Jag har lärt mig att älska den hårda träningen. Nu gillar jag det.

– Man måste trivas med det man gör. Jag tycker att det är svintufft ibland. Då tänker jag att det är så med alla jobb, men man kan ju inte tycka att det är tungt hela tiden.

Sjöström har tåligheten för att träna mycket, tekniken och kroppen för att simma snabbt och psyket för att pressa sig till max när hon dyker i bassängen.

Utanför simhallen är hon desto mindre strukturerad.

– Haha, jag har knappt planerat för den här dagen. Jag blir ibland lite avundsjuk på de som kan planera. Jag är ganska spontan och lättsam. Det tror jag är viktigt för mig i idrotten. Om det går riktigt jäkla dåligt tittar jag framåt ganska snabbt.

"Älskar att tävla"

I simhallen är Sjöström däremot mogen och beslutsam. Hon har varit det sedan EM-guldet i Eindhoven.

– Då var jag fjorton och orutinerad, men sket i de andra. Jag visade ingen respekt och körde mitt race. De andra skulle simma lika långt som jag.

Vad betyder tävling för dig?

– Jag älskar att tävla. När jag står bakom startpallen med mina största konkurrenter runt mig presterar jag som bäst.

På en skala från ett till tio, hur stor är din vinnarskalle?

– Tio. Jag växte upp som det mellersta av tre barn. Vi tävlade om allt. I dag kan jag koppla bort det när jag inte är i en simhall.

Att vinna ser enkelt ut för dig. Hur svårt är det?

– Det är jättesvårt... men man vänjer sig.

Hon säger att det ändå är viktigt att tillåta sig själv att bli besviken om det går dåligt. Det gör också att segrarna smakar sötare.

Och trots att Sjöström har vunnit allt man kan tänka sig, har hon också tvingats hantera motgångar. Under OS i London 2012 var hon ett stort medaljhopp som inte infriade förväntningarna.

– Jag blev fyra på OS – och jag ville inte bli känd som fyran. Det var riktigt tufft. Jag rannsakade mig själv och fick mer motivation för att träna hårt.

OS-guldet var en stor lättnad

Fyra år senare kom hennes största seger någonsin. Den 7 augusti 2016 satte hon världsrekord på 100 meter fjäril och tog OS-guld.

Sjöström hade varit överlägsen på distansen i två år. Dagarna i Rio lärde henne att psyket håller för vad som helst.

– Det var en stor lättnad. Hela Sverige förväntade sig ett guld och det gjorde jag också. Det kändes som jag skulle falla ihop. Finaldagen blev en lång pina, men jag försökte inte lura mig själv. Jag visste att den dagen skulle vara ett helvete.

Efter OS i Rio bytte hon tränare för att få en nytändning. Nu hjälper Johan Wallberg – tidigare stjärnan Therese Alshammars tränare – henne. Dessutom tränar Sjöström en del i Turkiet tillsammans med andra simstjärnor.

I vinter har hon totalt tillbringat fem veckor i Turkiet.

– Jag har försökt bygga en bra grund. Träningen känns extra kul i Turkiet. Jag har tränat väldigt många timmar i Stockholm genom åren. Det är skönt med ett miljöombyte.

– För varje år känns det lite jobbigare och återhämtningen tar mer tid. Jag måste ha en bra träningsplan och nu känns det bra.

Tävlar i Finland

På söndag landar Sjöström i Helsingfors för att delta i Helsinki Swim Meet. Tävlingen är en del av en nordisk simtour i april. De två övriga orterna är Bergen och Stockholm.

– Jag har varit i många länder i världen, men aldrig i Finland. Det blir kul.

Tävlingarna i Helsingfors avgörs på måndag och tisdag, men Sjöström tävlar bara på måndag. 50 meter fritt, 100 meter fjäril och 200 meter fritt står på programmet under en intensiv kväll.

Svenskan har inte tävlat sedan i januari och förväntar sig inga supertider i Finland.

– Jag vill vänja kroppen vid tävlingar. Det blir himla många lopp på kort tid i Helsingfors. Det blir en bra träning.

Sjöströms stora mål under säsongen är långbane-VM i Sydkorea i slutet av juli. I Gwangju förväntar sig alla att hon ska ta sitt 34:e mästerskapsguld.

– Jag har hanterat den typen av förväntningar många gånger. Jag gör det bara, säger världens bästa simmare.

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning